održavanje lokalnih izborna

HNS BiH: Sporazumi o Izbornom zakonu i Mostaru važni za EU put BiH

18.06.2020 u 11:31

Bionic
Reading

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH koji okuplja najvažnije političke stranke Hrvata u BiH, pozdravio je potpisivanje sporazuma o izborima u gradu Mostaru te izmjeni Izbornoga zakona o Domu naroda i Predsjedništvu, smatrajući to važnim korakom u približavanju Europskoj uniji

'Oba potpisana Sporazuma predstavljaju temelj za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine osiguravajući nužne preduvjete za procese integracije koje je EU stavila pred našu zemlju', stoji u priopćenju HNS-a BiH. Jedan od ključnih uvjeta koje je Europska komisija postavila pred BiH za stjecanje statusa kandidata jest izmjena Izbornog zakona i održavanje izbora u Mostaru.

Sporazume koje su jučer potpisali čelnici vodeće hrvatske i bošnjačke stranke u BiH, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, pozdravili su visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Joseph Borell i povjerenik za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi.

Tako bi Mostar nakon punih 12 godina trebao imati lokalne izbore, a vodeća hrvatska i bošnjačka stranka obvezale su se postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona o popunjavanju gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda i kolektivnog državnog Predsjedništva. Uz sporazum o izborima u Mostaru, dužnosnici su dogovorili i izmjene gradskog statuta, na čemu je inzistirala bošnjačka strana kako bi se spriječila mogućnost preglasavanja i dominacija brojnijih Hrvata prema Bošnjacima.

Na izmjenama izbornoga zakona inzistiraju hrvatske stranke kako bi se spriječilo da brojniji Bošnjaci biraju predstavnike Hrvatima u kolektivnom Predsjedništvu i gornjim, nacionalno koncipiranim domovima naroda. HNS BiH je u priopćenju dodao kako dva sporazuma čine očekivani iskorak u konačnom rješavanju prepreka za održavanje izbora u Gradu Mostaru i funkcioniranje ključnih institucija u Bosni i Hercegovini 'koje trebaju zaštititi legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH kao i Europskog suda za ljudska prava'.

'Implementacijom potpisanih načela rješavaju se ključne prepreke legitimnog predstavljanja i normalno političko funkcioniranje ključnih institucija koje je definirao Ustav BiH', navodi HNS BiH. Također dodaje kako je konačno došlo vrijeme da se nakon 12 godina održe izbori u Mostaru, a ovaj grad i njegovi žitelji imaju mogućnost izraziti volju i birati svoje predstavnike na lokalnoj razini.

'Postignuti kompromis predstavlja primjer da se uz političku volju može napraviti prijeko potreban politički iskorak kojeg žitelji Mostara čekaju toliko godina', ističe se u priopćenju re dodaje kako je ovaj dogovor posebno značajan jer je 'grad Mostar jedini istinski multietnički grad te može biti primjer svim sredinama'.