situacija je zabrinjavajuća

Borrell: Rusija na ukrajinskim granicama ima preko 150.000 vojnika

19.04.2021 u 16:14

Bionic
Reading

Rusija gomila preko 150 tisuća vojnika, što je najveći broj zabilježen na ukrajinskim granicama i postoji mogućnost da se dogodi neki incident, izjavio u ponedjeljak visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell

“Situacija je zabrinjavajuća, ne možemo isključiti da se dogodi incident”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Borrell je pohvalio Ukrajinu za suzdržanost i zatražio od Rusije hitno krene s popuštanjem napetosti.

Visoki predstavnik je također izrazio zabrinutost zbog zdravstvenog stanja ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog.

Navaljni je 31. ožujka prestao uzimati hranu prosvjedujući protiv loših uvjeta u zatvoru. Navaljni, koji se žali da ima herniju diska, optužuje zatvorske vlasti da mu uskraćuju pristup liječniku i lijekovima.

“Ruske mu vlasti moraju omogućiti da ima pristup liječnicima u koje ima povjerenje. Oni su odgovorni za njegovu sigurnost i zdravlje”, rekao je Borrell.

Međutim, Europska unija ne priprema nikakve nove sankcije protiv Rusije zbog gomilanja trupa na ukrajinskoj granici i zbog Navaljnog.

“Za sada se na tome ne radi. Stvari se mogu promijeniti, ali sada je takva situacija”, rekao je Borrell.