UREDNIČKI PROPUST

Novinarsko društvo zgroženo pisanjem 'Slobodne Dalmacije' o tragediji u Posušju

03.01.2021 u 14:11

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poručilo je u nedjelju kako su zgorženi načinom na koji je "Slobodna Dalmacija" obradila tragediju koja se dogodila u Posušju u BiH, gdje je smrtno stradalo osmero mladih, istaknuvši da su prekršeni svi postulati novinarske profesije

"Sporni čanak pod naslovom 'Jadna mladost; umrli su, a nisu ništa ni osjetili', objavljen je u tiskanom izdanju 2. siječnja 2021., a dan prije na web portalu s drugim naslovom. Opremom i sadržajem teksta u kojem nema ni etike, ni profesionalnosti, ni minimuma ljudskosti prekršeni su svi postulati novinarske profesije i za ovakvo što prije svega odgovornost snosi uredništvo Slobodne Dalmacije", stoji u priopćenju HND-a.

Istaknuli su rečenicu u kojoj se citira izjava sugovornika toksikologa koji je kazao kako nastradalima zapravo nije bilo pomoći te se na kraju teksta još jednom citira sugovornik koji kaže da su mladi bili u žaru veselja, možda i pod utjecajem alkohola te da su zaboravili na smrtnu opasnost koja je tiho vrebala.

"Za HND je ovakav tekst veliki urednički propust, nedopustivo, uvredljivo i uznemirujuće za obitelji, rodbinu i prijatelje stradalih. U ovakvim situacijama ne smiju se objavljivati nikakva nagađanja, koja mogu povrijediti obitelji koje su izgubili svoje najmilije, a posebice dok traje i službena istraga", stoji u priopćenju.

Iz HND-a su pozdravili današnju ispriku "Slobodne Dalmacije" te apeliraju na sve kolege novinare i urednike da se pridržavaju Kodeksa časti hrvatskih novinara kako se slične situacije ne bi ponovile.

Podsjetili su na članak 15. Kodeksa gdje se navodi kako se posebna pozornost, obazrivost i odgovornost zahtjeva u ovakvim situacijama te da je tada novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava.

Iz HND-a također smatraju sramotnom činjenicom što je Hrvatska radiotelevizija o ovoj tragediji izvijestila tek u 32. minuti svojeg središnjeg Dnevnika.