U 84. GODINI

HND: Umrla ugledna novinarka Branka Starčević

27.11.2021 u 23:10

Bionic
Reading

Ugledna novinarka Branka Starčević, dugogodišnja djelatnica Hrvatskog radija, a kasnije i predsjednica Ogranka umirovljenih novinara i članica Središnjeg odbora HND-a, umrla je u 84. godini života, izvijestili su u subotu iz HND-a

Branka Starčević rodila se 1937. godine. Diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a novinarsku karijeru počela na Radio Zagrebu 1963. u Privrednoj redakciji, kao suradnica Emisije za selo i poljoprivredu i obrađivala teme agrarne politike.

Od 1969. deset godina pratila je i izvještavala o temama turizma, zalažući se za ulaganja u to gospodarsko područje.

Pored aktivnosti u HND-u, a prije toga i kao predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a u tri mandata, bila je i predsjednica povjerenstva za financije Matice umirovljenika Grada Zagreba.

Za Domovinskoga rata Branka Starčević se osobito istaknula dobrotvornim radom u sklopu Hrvatskoga novinarskog društva, organiziravši konvoje pomoći (pod nazivom Svakog tjedna pošiljka jedna) u ratom stradala područja - Vukovara, Konavala, Ravnih kotara, Like i dr., kao i donacije bolnicama u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Splitu i u drugim dijelovima Hrvatske.

Od 2010. godine bila je jedna od glavnih organizatorica Međunarodnih susreta novinara, pisaca, diplomata te brojnih tribina i drugih projekata.

Branka Starčević dobitnica je nekoliko uglednih nagrada između ostalog i nagrade Prvo turističko pero te Spomenice Domovinskog rata, a dobila je i priznanje Europske Unije 1995. za doprinos i pomoć stradalnicima u Hrvatskoj i BiH.

U mirovini je od 2003. nakon čega je bila predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a, a od 2015. ogranka umirovljenika HND-a.

Predsjednik Hrvoje Zovko izrazio je u ime HND-a sućut obitelji Branke Starčević. "Kolegica Starčević davala je svoj veliki obol radu HND-a i do posljednjeg dana je bila aktivna i zalagala se za bolji položaj novinarki i novinara u društvu", kazao je Zovko.