devastacija na prisavlju

HND i SNH traže hitnu izmjenu Zakona o HRT-u i smjenu aktualnog vodstva

12.07.2021 u 16:46

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) zatražili su u ponedjeljak hitnu izmjenu Zakona o HRT-u i smjenu aktualnog vodstva HRT-a, podsjećajući na nedavno razrješenje glavnog ravnatelja Kazimira Bačića, uhićenog zbog sumnje za korupciju

"Nije trebalo čekati uhićenje pred kamerama i odvođenje u Remetinec. Zbog programske, kadrovske i tehničke devastacije HRT-a Bačić je, zajedno sa svojim najbližim suradnicima, odavno trebao biti razriješen s mjesta glavnog ravnatelja. Bačić, kojeg je na tu funkciju uz blagoslov HDZ-a i koalicijskih partnera izabrao Hrvatski sabor, uhićen je pod sumnjom da se kriminalom i poticanjem na kulturocid bavio u svoje slobodno vrijeme", ističu HND i SNH.

Po načinu na koji Vlada komunicira u javnosti oko ovog sramotnog skandala ispada da Bačić predstavlja nekakvu čudnu i neočekivanu iznimku u inače normalnim okolnostima, navode novinske udruge.

Bačić je uhićen zbog sumnje na ozbiljan, a pritom i posebno zazoran "ulični" tip kriminala. No, od radnika HRT-a očekuje se, sudeći prema dosadašnjim reakcijama i potezima vladajućih, da vjeruju kako je isti taj čovjek zakon možda kršio u slobodno vrijeme, ali je za radnog vremena, na poziciji na kojoj se na godinu raspolaže s više od milijardu kuna prikupljenih od poreznih obveznika, bio izraziti legalist. Ispada da je s njegovim poslovanjem, kao i poslovanjem njegovih najbližih suradnika, sve u najboljem redu, ističu u priopćenju.

HND i SNH su u četiri godine Bačićeva mandata sustavno upozoravali  na netransparentnost trošenja novca građana, na teror tužbama vanjskih odvjetničkih ureda protiv novinara i nakladnika koji su kritički pisali o HRT-u, na cenzuru, devastaciju programa i uništavanje struke. Podsjećaju kako su o tome 17 puta objavili priopćenja, a jedan od zahtjeva s novinarskog prosvjeda iz ožujka 2019. bila je smjena vodstva HRT-a.

HRT se kao plijen dodjeljuje izbornom pobjedniku 

"Vladajućima je, međutim, bilo svejedno. Je li i dalje svejedno što se događa s HRT-om pa da se imenovanjem vršitelja dužnosti sve zaustavi na 'gašenju vatre' i pritom se, kako poručuje resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek, 'ne očekuju teškoće u funkcioniranju HRT-a'? Ministrica bi morala biti svjesna, a o tome je i izravno obaviještena, kako HRT 'teškoće u funkcioniranju' ima već toliko dugo da je to već odavno prestala biti vijest", ističe se u priopćenju.

Zaposlenici HRT-a su već godinama taoci neprihvatljive prakse kojom se javna televizija kao plijen dodjeljuje izbornom pobjedniku i njegovim koalicijskim partnerima. Hoće li se novi natječaj za glavnog ravnatelja još jednom ponoviti po principu potrage za podobnim, a ne časnim i sposobnim? Hoće li se opet tražiti "najposlušniji" čovjek, koji će poslušnost preko svojih podređenih marioneta, tužbi i prijetnji nametati svim zaposlenicima, pitaju HND i SNH.

"Zahtijevamo da se odmah pristupi izmjeni Zakona o HRT-u, koji taj javni medij stavlja u službu političke većine umjesto u službu javnosti. Upravljanje HRT-om ne smije biti privilegij stranaka na vlasti, nego svih građana koji financiraju njegov rad", poručuju. 

Zahtijevaju da HRT bude neovisan o vladajućoj politici i da se njegovim novinarima omogući da slobodno, bez straha od cenzure i ograničavanja slobode misli i govora, rade svoj posao. Kako bismo sačuvali ono što je ostalo, HRT mora proći dubinsku transformaciju, a na njegovo čelo trebaju doći časni i sposobni profesionalci koji shvaćaju bit javne televizije,  naglašava se u priopćenju.