EUROPSKA ZIMA

Hladni val nastavlja ubirati ljudske živote

03.12.2010 u 15:43

Bionic
Reading

Hladni val koji je pogodio Europu nastavlja ubirati ljudske živote u Poljskoj gdje se noću na petak smrznulo 12 osoba, novih je žrtava bilo u Češkoj i Rusiji, a prva žrtva ove zime pronađena je u Njemačkoj te se u tjedan dana u središnjoj Europi broj žrtava popeo na 45, javile su agencije

Dvanaest se osoba smrznulo u Poljskoj noću na petak, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova Poljske u kojoj je u tri dana hladnoća uzela 30 ljudskih života.

Svake zime Poljska se suočava s ozbiljnim teškoćama jer zbog hladnoće umiru deseci ljudi, uglavnom beskućnici ili alkoholičari, piše agencija Reuters.

U istočnoj Njemačkoj smrznut 62-godišnji muškarac pronađen u Querfurtu blizu Leipziga prva je žrtva hladnoće ove zime u toj zemlji, objavila je u petak policija.

Proteklih dana u prometnim nesrećama izazvanima ledom i snijegom bilo je smrtnih slučajeva.

U Češkoj Republici policija je objavila da su još dvije osobe umrle od hladnoće u zadnja 24 sata.

U susjednoj Slovačkoj dvije su se osobe smrznule, objavljeno je u petak, a u Litvi je hladnoća zadnjih dana usmrtila pet osoba.

Od početka tjedna u Rusiji se smrznulo 11 osoba, od kojih dvije u zadnja 24 sata, javila je ruska agencija Interfax.

Također je 11 osoba moralo biti hospitalizirano zbog pothlađenosti i ozeblina. Moskva je pogođena hladnoćom koja je ove godine stigla ranije s temperaturama zadnjih dana od -24 stupnjeva Celsiusa.

Zbog oštre zime 150.000 ljudi u gradu Czestochowa na jugu Poljske ostalo je bez grijanja u petak.

Obilan snijeg i temperature ispod ništice i dalje izazivaju kaos u prometu u brojnim zemljama sjeverne Europe u kojoj su neke zračne luke i dalje zatvorene, dok se u drugima, primjerice u Frankfurtu letovi odgađaju, a poremećen je i cestovni i željeznički promet u velikom dijelu Europe.

Londonska zračna luka Gatwick, koja je tri dana bila zatvorena, konačno je u petak otvorena iako letovi kasne, a mnogi su i otkazani.

Britanci su izračunali da je snijeg i putnički kaos njihovu gospodarstvu nanio štete od 1,2 milijarde funti dnevno.

Venecija je danima suočena s pojavom povišene razine mora zvane 'acqua alta' i u petak je poplavljeno rekordnih 55 posto grada, javljaju agencije. Tijekom jutra oglasile su se sirene upozoravajući stanovnike da je razina vode 1,4 metra iznad prosječne razine mora.

Sigurnosne službe stoga su morale s Trga Sv. Marka ukloniti mostiće kojima se u takvom slučaju kreću pješaci. Takvo izvanredno stanje izazvano je plimom, obilnim padalinama i redovitim priljevom voda iz Jadrana u venecijansku lagunu, piše agencija AFP.