I HDZ I SDP PODIJELJENI

'Hitno osnivati sveučilišta? To ima samo u Zanzibaru!'

23.09.2015 u 14:55

Bionic
Reading

Ako je suditi po saborskoj raspravi zastupnici će u petak velikom većinom podržati osnivanje novog Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Iako su i vladajući i oporbeni zastupnici iz Slavonije pohvalili takav prijedlog Vlade, disonantnih tonova bilo je i u Klubu SDP-a, ali i HDZ-a

U hitno osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu, objasnio je ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar, ide se prije svega zbog geostrateške pozicije tog grada, ali i zbog postotka visokoobrazovanih.

'U usporedbi s ostatkom Hrvatske gdje ima 26 posto visokoobrazovanih, u ovoj je regiji svega 15 posto. Tu već postoje određene visokoobrazovne institucije koje bi se mogle integrirati u jedno malo integrirano, a naglasak je na integriranom sveučilištu i time ostvariti pretpostavke za razvoj kraja, time privući isto tako jedan velik broj studenata iz Bosne i Hercegovine. Mislimo da bi za Slavonski Brod i za regiju osnivanje jednog takvog sveučilišta bio velik korak naprijed', poručio je ministar Mornar.

Podršku je Vladin prijedlog odmah dobio od HDSSB-ovog Bore Grubišića, koji i sam dolazi iz Slavonskog Broda. Osnivanje sveučilišta projekt je za koji se zalagao još od prošlog mandata, kaže Grubišić i odbacuje prigovore o eventualnom financijskom trošku.

'Sveučilište svaki put počinje prvi korakom, tako će i Sveučilište u Slavonskom Brodu poći nekamo prvim korakom. Zašto ovdje stvarati tenzije oko toga, samo zato što je taj zakon predložen u zaista krajnjem, krajnjem roku u predizborno vrijeme. Pa neka je predložen kad god hoće. Moglo je i prvi dan nekog novog mandata, neka Vlada također to predložiti, ja ću biti za i uvijek ću biti za. Može se ovdje govoriti o predizbornom, dakle jednom daru Danajaca koji evo darove nose i Slavoniji, ali ono sve što je dobro za slavonskog čovjeka, za slavonskog studenta i učenika ja ću prihvatiti, bez obzira na nekakve stranačke aluzije', poručio je Grubišić.

Osnivanje sveučilišta, naravno, podržat će i SDP, ali i Klub HDZ-a. 'To nije projekt niti mog HDZ-a, a niti SDP-a koji ga je danas ovdje predložio, to je projekt svih nas u Brodsko-posavskoj županiji, projekt i okolnih mjesta Brodsko-posavske županije, svih onih koji će egzistirati, koji će gravitirati tom našem sveučilištu', kazao je u ime HDZ-a Šima Đurđević.

Neke sitne zamjerke Đurđević je imao, kao i molbu za ministra Mornara. 'Poručio bih da taj rektor ne bude iz politike, taj rektor neka bude iz znanosti', rekao je Đurđević.

No iako će SDP i HDZ u načelu podržati osnivanje sveučilišta, među zastupnicima te dvije stranke bilo je disonantnih tonova.

'Nisam ja protiv Sveučilišta u Slavonskom Brodu, ali protiv sam procedure i invalidnih zakona. Ovdje se ne poštuje procedura i ovaj zakon je hendikepiran jer ima puno nedostataka, nije usklađen s drugim zakonima, čini mi se ni s Ustavom. Nedostaju kriteriji osnivanja sveučilišta, nedostaju joj potreba još jednog sveučilišta u Hrvatskoj, nedostaje elaborat o potrebi sveučilišta. Zato sam tako reagirao i kad je u pitanju Sveučilište Sjever, tako reagiram i kad je u pitanju Sveučilište u Slavonskom Brodu', poručio je jasno HDZ-ov Goran Marić.

Zbog različitih mišljenja u HDZ-u, prigovorio je Grubišić kazavši kako je županijski HDZ za osnivanje, a neki na državnoj razini nisu za to. Replicirao mu je HDZ-ov Davorin Mlakar.

'Nas ima 200 tisuća članova i ne mislimo svi isto. Možda je princip istog mišljenja zastupljen u vašoj stranci, kod nas se može dogoditi da o istoj stvari mislimo različito. I nismo, da tako kažem, pozicionirani da svi moramo braniti ista stajališta. A naša diskusija ide u tom cilju da s obzirom na predizborno vrijeme i činjenicu da se nešto donosi ad hoc u dva dana nije dobra namjera osnivanja Sveučilišta u Slavonskome Brodu nego je predizborni štos vladajuće koalicije. Po hitnom postupku osnivati sveučilišta mislim da nema ni u Zanzibaru. To je samo moguće u Hrvatskoj i to je moguće zato što smo dva mjeseca od izbora', kazao je Mlakar.

No osnivanju sveučilišta na ovaj način protivi se i Gvozden Flego iz Kluba SDP-a. 'Ako postoji realna potreba za osnivanjem Sveučilišta u Slavonskom Brodu, to se radi na sasvim drugačiji način. Ovaj dokument ili prijedlog ovog zakona elementarno je defektan. On nema elaborata, on je protivan strategiji koju je usvojio ovaj Sabor, Strategiji znanosti, visokog obrazovanja i tehnologije. On je protivan mreži visokih učilišta koje je predložilo Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje, a koje je usvojio ovaj Sabor. Mi možemo htjeti korigirati te odluke Sabora, ali to moramo raditi na ozbiljan način. A osim toga prijedlog zakona ima vrlo ozbiljne pravne deficite', kazao je Flego.

Odgovorio mu je HDSSB-ov Boro Grubišić. 'To proceduralno otezanje i natezanje o kojemu vi govorite može još trajati 100 godina po vama i po vašoj odlučnosti da se nešto napravi u ovoj državi. Ta administrativna učmalost, ta, rekao bih, inertnost koja ovdje postoji, neodlučnost koja postoji inače ne samo u ovom visokom školstvu itd. potpuno je evidentna', rekao je Grubišić.