'NE PODRŽAVAJU LOV'

HGSS vadio medvjeda koji je pred lovcima upao u jamu

22.04.2013 u 21:28

Bionic
Reading

Iako ne podržavaju lov niti ga razumiju, kako su istaknuli u svome priopćenju, pripadnici gospićkog GSS-a, u subotu su se uputili u nesvakidašnje 'spašavanje' medvjeda koji je u bijegu od lovaca, ranjen i prestrašen, upao u duboku i strmu jamu

GSS se prvenstveno odazvao na poziv iz straha da se tko iz skupine lovaca ne bi sam usudio spuštati po mrtvog medvjeda, trofej vrijedan nekoliko tisuća eura. Naime, kako je opisao voditelj gospićkog GSS-a Alen Zorić, u subotu su primili poziv od lokalne turističke lovačke agencije s područja općine Perušić, da je u nepoznatu jamu upao ranjeni medvjed.

Na mjestu događaja oko jame su susreli popriličan broj lovaca, vodiča i stranih gostiju. Navodno su neki od njih sami pokušali doći do medvjeda te se spustili 25 metara po kosini. To je za GSS značilo potencijalnu opasnost gdje bi vrlo lako netko od nepažljivih sudionika mogao otklizati i pasti u rupu te završiti zajedno s medvjedom.

'Gledano s humanog stajališta, iako je to u ovoj priči teško zamislivo, bilo je potrebno spustiti se do nesretnog medvjeda i utvrditi da li je smrtno stradao, odnosno da li je još živ', priopćili su. Na teren je izašlo sedam gorskih spašavatelja koji su ulaz u jamu osigurali gelenderom i prilaznim užetom. Izrađena su sigurna sidrišta u stijeni te su se spašavatelji spustili u jamu koja je duboka nešto manje od 100 metara, a nakon jamskog ulaza naglo se širila u zvono.

'Nažalost, naš nesretni medvjed je ležao mrtav, a brojne kosti oko njega su govorile kako on nije prvi koji je upao u ovu smrtonosnu zamku. Medvjed je bio težak skoro 200 kilograma, a natrag do vrha je bilo 75 metara čiste vertikale te još 20 metara strmog uspona. Nakon pomne procjene odlučeno je da je moguće, koristeći specijalnu opremu i tehnike koje se koriste u gorskom spašavanju, izvući medvjeda na površinu. Otprilike sat i pol nakon toga nesretni medvjed je ponovo ugledao svjetlo dana. Naš nesretni medo više neće hodati ličkim šumama, već će krasiti lovačku sobu nekog bogatog stranog lovca', stoji u priopćenju gospićkog GSS-a.

Medvjeda ranio njemački turist, a u bijegu od lovačkih pasa koji su slijedili njegov krvavi trag, medvjed je upao u do sada nepoznatu speleološku jamu na području Perušića, piše Večernji list