IZVANREDNE MJERE

HGSS na nogama zbog bujičnih poplava, pročelnik poručio: 'Ne sjedajte u vozila'

15.05.2023 u 19:56

Bionic
Reading

Zbog obilne kiše u dijelovima Hrvatske na snazi su izvanredne mjere. U Obrovcu građani spašavaju što se spasiti da. Voda je sve dublja, došla je i do prvih prozora. To sada nije samo voda, već i fekalije i nafta. Situacija je trenutačno najozbiljnija u Zadarskoj županiji, gdje je rijeka Zrmanja dosegnula povijesni vodostaj

U Obrovcu je poplavljena škola, vatrogasci ispumpavaju vodu iz kuća i podruma. Kiša je izazvala golemi odron i zatrpala lokalnu cestu. Stara jezgra pliva pod vodom. Ljude evakuiraju iz domova. Pod vodom je i srednja škola. Službe su na terenu, grade se zečji nasipi. Pomaže i staro i mlado. Nikada Zrmanja nije ni dosegla ovoliki vodostaj.

Josip Brozičević, pročelnik HGSS-a, rekao je za Dnevnik Nove TV da su na terenu od jučer, a najkritičnije je bilo sinoć je području Gračaca. 'Mi smo organizirali 24-satno dežurstvo jer Zrmanja je na svom maksimumu i treba reći da nismo ni mi svemogući', kaže Brozičević koji stanovnicima poručuje kako trebaju ostati prisebni i slušati upute nadležnih.

'Ne treba sjedati u vozila, to je opasno jer otvaraju se šahtovi i može vas bujica nabiti na ogradu i može doći do smrtnih slučajeva', naglašava. 'Ljudi odbijaju otići iz kuća. Mi ih ili evakuiramo ili ih opskrbimo potrepštinama i najophodnije je opskrbiti se s potrepštinama', rekao je pročelnik HGSS-a.

  • +3
Hrvatska vojska radi nasipe Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Irina Putica iz Hrvatskih voda kaže kako se 'dogodila ogromna razlika u priljevu vode sa gornjih horizonata, analizirat ćemo takav dotok i moguća rješenja koja će iz toga izići'. Metereolozi su i za naredne dane najavili obilne kiše i moguće bujične poplave.