crna prognoza

DHMZ: Oborine će biti obilne i narednih dana i mogu uzrokovati dodatne probleme

15.05.2023 u 17:13

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod DHMZ objavio je da se oborine nastavljaju i sljedećih dana te mogu uzrokovati dodatne probleme

'Obzirom da je podzemlje i tlo već zasićeno vodom smanjena je njegova mogućnost infiltracije nove oborine te već i manja količina oborine može uzrokovati probleme. Obzirom na vremensku prognozu moguće je očekivati nove maksimume vodostaja tijekom sljedećih dana, a za sutra (16. 5. 2023.) izdana su i upozorenja na bujične i urbane poplave', podsjećaju iz DHMZ-a i donose kakva je situacja s vodostajima rijeka.

  • +18
Vodostaj Zrmanje i dalje raste, Obrovac poplavljen Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Vodostaji Save nizvodno od Zagreba su u porastu s tendencijom porasta u domenama srednjih i srednje visokih voda. Od ponedjeljka (15. 5. 2023.) otvorena je ustava Prevlaka te se dio vode iz Save zadržava u sustavu retencija Lonjskog polja što omogućuje sniženje vrha vodnog vala nizvodno od Prevlake. Vodostaji na hidrološkim postajama Dubrovčak, Crnac, Ustava Trebež, Jasenovac, Mačkovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Brod su u mjerama obrane od poplava s tendencijom blagog porasta. Od Crnca nizvodno moguć je značajan porast vodostaja uslijed velikih dotoka iz sliva Kupe, Une i rijeka iz Bosne i Hercegovine.

Vodostaji Kupe do Kamanja su u opadanju s tendencijom porasta. Na hidrološkoj postaji Kamanje vodostaji su u opadanju s tendencijom opadanja, ali tijekom sutrašnjeg dana ponovno slijedi porast vodostaja. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domenama od srednje niskih do srednje visokih voda. Trenutno su vodostaji Kupe na hidrološkim postajama Karlovac, Jamnička Kiselica i Farkašić u domenama obrane od poplava. U donjem toku Kupe se sljedećih dana može očekivati daljnji porast vodostaja te u postoji mogućnost ulaska vodostaja u izvanredne mjere obrane od poplave.

Vodostaji Une su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje visokih voda. Tijekom sljedeće noći 15./16. 5. na hidrološkoj postaji Hrvatska Kostajnica postoji mogućnost ulaska vodostaja u izvanredno stanje mjere obrane od poplave.

Vodostaji Zrmanje u izvorišnom dijelu lagano opadaju, a nizvodno stagniraju.

Uslijed obilnih kiša rijeka Zrmanja poplavila Obrovac Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX