hdz-ova zamjena

Herman zamijenio Prgometa na mjestu predsjednika zagrebačke Skupštine, oporba protiv i suzdržana

08.12.2020 u 12:23

Bionic
Reading

Mislav Herman (HDZ) izabran je s 30 glasova 'za', 7 protiv i 8 suzdržanih za novog predsjednika Skupštine Grada Zagreba nakon što je Drago Prgomet, sada već bivši prvi čovjek gradskog parlamenta, razriješen s dužnosti na osobni zahtjev zbog, kako je obrazloženo, 'stručnih i znanstvenih obveza'

Iako je uobičajena praksa takva da predsjednik Skupštine dolazi iz redova većine i da oko toga nema dvojbi ni kod opozicije, izbor novog predsjednika nije bio jednoglasan. Razlog su repovi koji se vuku iza trenutnog saziva Skupštine.

Najveća oporbena stranka SDP-a odlučila je biti suzdržana prilikom glasanja jer je većina u Skupštini svojedobno odbila promjenu na mjestu potpredsjednika Skupštine nakon što je Krešimir Kartelo (Neovisni za Hrvatsku) podržavajući proračun za 2020. godinu prešao na stranu većine.

'Kolega Herman je s nama od početka mandata i nemamo nikakve primjedbe na njega. Međutim postoji problem koji se temelji na članku 13. Poslovnika Skupštine, u kojem piše da se dva potpredsjednika Skupštine biraju na prijedlog većine, a dva na prijedlog manjine. Ovaj prijedlog za promjenom predsjednika Skupštine potpisalo je 26 zastupnika, ali je problem što se među njima nalaze i tri potpredsjednika Skupštine. Jedan od potpredsjednika Skupštine dolazi iz redova manjine, a prilikom zadnjeg izglasavanja proračuna istom je dao podršku i de facto postao zastupnik većine. Na 31. sjednici Skupštine zastupnici manjine tražili su da se zbog toga taj potpredsjednik razriješi i zamijeni stvarnim zastupnikom manjine, što je odbijeno', objasnio je Matej Mišić (SDP).

Video: Goran Stanzl/PIXSELL

Kartelo je podsjetio da kad su Neovisni za Hrvatsku iz većine prešli u oporbu, nisu dobili nijedno mjesto u skupštinskim odborima.

'Dobili smo nula. To je bio konsenzus oporbe. To je politička kultura o kojoj se ovdje govori. Zaslugom Stanka Kordića to je promijenjeno. Navedite mi jednu ustanovu u Gradu Zagrebu u kojoj su predstavnici Neovisnih. Nema ih. Ja i sada mogu birati hoću li glasati za proračun ili neću. Glasat ću za jer tako mogu nešto napraviti za svoje birače', kazao je Kartelo.

Herman je u svom prvom obraćanju kazao da će biti uključiv, poticati različitost stavova i mišljenja te razmotriti sve konstruktivne prijedloge.

'Nalazimo se u izazovnim vremenima i zajedništvo nam je potrebno više nego ikad prije. Trebamo udružiti snage, mudrost, znanje i kompetenciju kako bismo radili na poboljšanju života naših sugrađana', kazao je Herman.