S REMONTA

Helikopteri iz Ukrajine stigli u zadnji tren

21.02.2014 u 17:57

Bionic
Reading

U Zrakoplovno tehničkom centru (ZTC) u Velikoj Gorici u petak, Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani predana dva remontirana helikoptera Mi-8 MTV. Remont izvodi ZTC u suradnji s partnerima iz Ukrajine (Ukrspecexport). Svaki od ukupno šest helikoptera, koliko ih je na remontu, rasklapa se u ZTC-u na 583 dijela, manji dio dijelova remontira se u Ukrajini, a veći u ZTC-u gdje se odvijaju i završni radovi i sklapanje svih komponenti helikoptera. Ukupna cijena remonta svih šest helikoptera s PDV-om iznosi oko 84 milijuna kuna

'S isporukom prva dva helikoptera kasnilo se 14 radnih dana, ali najvažnije je da je posao odrađen kvalitetno i sigurno. Sigurnost i dobar rad na prvom su mjestu', istaknuo je zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Dražen Ščuri te dodao kako je dobro što se remont radio tijekom zime, kad helikopteri nisu toliko angažirani, kao u ostatku godine. General Šćuri, također je naglasio da će HRZ-u i PZO-u uskoro biti predana i preostala četiri helikoptera. S obzirom na nemire u Ukrajini, otvorena je mogućnost da se posao otegne. 

U sklopu primopredaje razgledani su i hangari u kojima se remontiraju helikopteri. Organiziran je i kratak let helikopterom za predstavnike medija, u sklopu kojeg se nadlijetalo i poplavljena područja u Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Jedno od novinarskih pitanja na primopredaji bilo je vezano i uz remont borbenih zrakoplova MiG 21. General Ščuri rekao je kako se u Odesi u Ukrajini obavlja remont motora i avionike, a integraciju navigacijskog sustava radi češka tvrtka ČLS.

Remont aviona i motora, napomenuo je Ščuri, je protekao gotovo u skladu s terminima i do kraja prošle godine bila su spremna tri aviona za isporuku. No češka firma koja radi integraciju navigacijskog sustava je imala gotovo rješenje za integraciju koju su koristili za transportne avione i transportne helikoptere, ali se pokazalo da taj sustav ne radi na borbenim avionima na kojima su puno veća opterećenja te je pri velikim vertikalnim i horizontalnim evolucijama došlo do pokazivanja greške na navigacijskom sustavu.

General je dodao kako češka firma radi na iznalaženju rješenja i vjerojatno će koristiti drugi uređaj koji je pogodan za borbene avione odnosno koji podnosi veća opterećenja. Očekuje da će to biti vrlo brzo. No stav Hrvatske je da neće primiti nijedan avion dok ne bude potpuno ispravan i tek tada će se platiti tako da je i jedna i druga strana zainteresirana da to bude što prije.