MESIĆ O PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA

'Hebrangova pobjeda bila bi moj poraz'

08.07.2009 u 16:43

Bionic
Reading

Bilo da otvara dječji vrtić, degustira vino u nekoj vinariji ili pak gostuje na Ljetnoj akademiji za demokraciju, kao što je slučaj bio danas, predsjednik Mesić ne propušta komentirati goruća politička pitanja i dotaći se antifašizma

U srijedu je naglasio da ne bi mogao podržati Sanadera ako bi se ovaj odlučio kandidirati na predsjedničkim izborima. Doduše, predsjednik Mesić nije u potpunosti isključio svoju podršku Sanaderu, jer se okolnosti mijenjaju. Ponovio je da bi na sljedećim izborima to bilo prerano.

'Ne može se iz politike otići riječima 'proveo sam 20 godina u politici, deset na čelu stranke i šest kao premijer' te se onda vratiti nakon nekoliko mjeseci', zaključio je Mesić. Govoreći o mogućim nasljednicima, rekao je da je on sigurno posljednji hrvatski predsjednik koji ima iskustvo Drugog svjetskog rata.

'Ja se sjećam rata i holokausta, meni je ubijeno pola obitelji, a cijela obitelj moje supruge stradala je u Jasenovcu', rekao je Mesić i dodao da će idući predsjednik imati europsko iskustvo koje će mu pomoći da se na tim osnovama nastavi dijalog u regiji, piše Jutarnji list.

Upitan što misli o Andriji Hebrangu kao potencijalnom HDZ-ovu kandidatu za Pantovčak, rekao je da on s njim ima dovoljno polemika i da ne želi otvarati nove. Ipak se na njegovu kandidaturu osvrnuo riječima:

'Kad me jedan visoki HDZ-ov dužnosnik pitao koga bih iz njegove stranke podržao, rekao sam da ne znam, a da je jedini kojeg sigurno ne bih podržao Andrija Hebrang', rekao je Stjepan Mesić. Upitan bi li Hebrangovu pobjedu na predsjedničkim izborima smatrao svojim porazom, rezolutno je odgovorio: 'Da!'

Komentirajući činjenicu da je javna televizija prije nekoliko dana prenosila stranački skup vladajuće stranke, Mesić je rekao da to podsjeća na neka druga vremena te da se može reći da danas ne postoji državna cenzura, ali da vlasnici medija u borbi za tiražu imaju veliku odgovornost za to što žutilo prevladava u hrvatskim medijima.