SOCIJALNA OSJETLJIVOST

Hebrang bi htio manju plaću odmah

04.03.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Nakon što je predsjedništvo HDZ-a sinoć predložilo Vladi smanjenje zastupničkih i ministarskih plaća za 10 posto, što hrvatskim parlamentarcima konkretno znači prosječno smanjenje od dvije tisuće kuna, HDZ-ov zastupnik u Saboru Andrija Hebrang poručio je da bi on želio manju plaću već od sljedećeg mjeseca

Andrija Hebrang odbija prozivke da se kasni s donošenjem odluke o smanjenju dužnosničkih plaća jer, prema njegovu mišljenju, proračun se dobro punio i za to nije bilo potrebe.

Njegov koalicijski kolega zastupnik HSS-a Stanko Grčić u ime svoje stranke ocijenio je da bi se plaće moglo smanjiti čak 15 posto, izvijestio je Večernji list.

Osim udara po džepu aktualnih saborskih zastupnika, financijski udarac bi trebali osjetiti i svi koji se nadaju povlaštenim mirovinama nakon dvije godine i jednog dana provedenog u Saboru.

Hebrang je najavio prijedlog njihova eventualnog smanjenja koji će biti usuglašen na razini svih koalicijskih, ali i oporbenih stranaka te upućen Vladi i Saboru u dogledno vrijeme.

Kada će to točno biti, nije želio precizirati, ali je bio precizan rekavši da je potrebno zadržati povlaštene mirovina jer je to način da se u Sabor privuku kvalitetni i stručni zastupnici.

'Držim da bi povlaštenu mirovinu trebali dobiti zastupnici s odrađene pune četiri godine mandata uz definiranu starosnu dob za korištenje tog prava', kazao je Hebrang.

Prema podacima koje je dao Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, Hebrangova mjesečna zastupnička plaća iznosi 15 tisuća kuna.