BY 'KREATIVNI TIM'

HDZ 'živi Hrvatsku'. Hoće li taj slogan preživjeti klauzure?

15.07.2015 u 15:40

Bionic
Reading

Slogan 'Živimo Hrvatsku' u stopu slijedi predsjednika HDZ-a još od 7. srpnja, kad je u Slavonskom Brodu održana prva stranačka klauzura za 5. izbornu jedinicu koja uključuje Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju. Mnogi HDZ-ovci u dupkom punoj Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić Mažuranić, osobito oni nešto mlađi, pozirali su pred kamerama s plakatima 'HDZ Živimo Hrvatsku', prigodno odjeveni u plave ili bijele majice s istim natpisom

Iza Tomislava Karamarka i biste Franje Tuđmana na pozornici su se našli reklamni panoi, na kojima Hrvatsku 'žive' modeli - muškarac i žena - s radničkim kacigama nataknutim na glave.

'Naša cijela kampanja bit će dokazivanje da će stranka koja je - predvođena najvećim Hrvatom 20. stoljeća, dr. Franjom Tuđmanom - stvorila državu još jednom biti na visini povijesne zadaće. Vraćanje dostojanstva domovini i omogućavanje da se u njoj može kvalitetno živjeti!', jedna je od ključnih Karamarkovih poruka iz Slavonskog Broda.

Iste scene ponovile su se i dan kasnije na HDZ-ovoj klauzuri za 1. izbornu jedinicu u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u kojoj su pogled na pozornicu zaklanjale goleme hrvatske i stranačke zastave. No Karamarko je opovrgnuo novinarima da je HDZ krenuo u pretkampanju. 'Ovo je bio sastanak stranačkih aktivista - prezentacija kako će izgledati kampanja. Vidjet ćete kako izgleda HDZ-ova kampanja!', najavio je Karamarko. Poručio je da će HDZ voditi pozitivnu kampanju, s fokusom na teškom stanju u gospodarstvu i kvaliteti života građana.

Slogan 'Živimo Hrvatsku' preplavio je potom i Dom športova Vrgorac (klauzura za 10. izbornu jedinicu) te Športski centar Višnjik u Zadru (9. izborna jedinica). 'I kao na svim klauzurama dosad - iste slike domoljubnog zanosa, ponosa, nezaustavljive pobjedničke snage… Na desetke kako hrvatskih, tako i stranačkih zastava. Tkivo smo svog naroda, neraskidivo povezani i dišemo istim plućima. Živimo Hrvatsku!', izvijestio je HDZ na svojoj web-stranici


Najavljujući da će vodstvo HDZ-a cijeli srpanj obilaziti izborne jedinice, uključujući 11. izbornu jedinicu u dijaspori, direktorica kampanje Josipa Rimac precizirala je da će se na motivirajućim klauzurama okupiti minimalno 500 dužnosnika iz pojedine izborne jedinice. Karamarko je izostao s posljednje, frankfurtske klauzure, na kojoj je govor o opasnostima koje prijete gašenjem hrvatskih ognjišta u RH i BiH održao glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. Na sastanku s frakcijom Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Wiesbadenu, Brkić je Manfredu Pentzu, glavnom tajniku CDU-a pokrajine Hessen, u kojoj živi 38.000 Hrvata, poklonio plavu majicu s natpisom 'Živimo Hrvatsku'.

Ako ovo još nije ni pretkampanja, kako će li tek izgledati HDZ-ova kampanja? Upitali smo HDZ hoće li se slogan 'Živimo Hrvatsku' koristiti do parlamentarnih izbora ili samo za vrijeme trajanja stranačkih klauzura te tko je autor slogana - je li to netko iz same stranke ili je možda angažiran neki vanjski stručnjak/agencija? Koliko je plaćeno to idejno rješenje?

'Slogan 'Živimo Hrvatsku' koristi se od početka održavanja stranačkih klauzura. Zasad je predviđeno da se koristi za vrijeme trajanja klauzura. Autor slogana je HDZ-ov kreativni tim', odgovorio je Ivan Jabuka, glasnogovornik Hrvatske demokratske zajednice.