PODNIJELI INTERPELACIJU

HDZ: Zaustavite istraživanje ugljikovodika, ne brinete se za okoliš!

16.04.2015 u 13:24

Bionic
Reading

Hoće li tražiti glasanje o povjerenju cijeloj Vladi, samo predsjedniku Vlade ili ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku, HDZ će odlučiti tek kada se u Saboru održi rasprava o njihovoj interpelaciji o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Jadranu. Zastupnici HDZ-a naime smatraju da je Vlada provodeći ubrzano, nezakonito i netransparentno postupak seizmičkog istraživanja Jadrana, prvog javnog nadmetanja te izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu pokazala nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša

U HDZ-u su, kazao je njihov Branko Bačić, dulje vrijeme razmišljali o pokretanju interpelacije, međutim htjeli su pričekati do 2. travnja, do kada je Vlada morala potpisati ugovore sa šest kompanija koje su zainteresirane za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.

'Vlada provodi ubrzano, nezakonito i netransparentno postupak prije svega seizmičkog istraživanja Jadrana, prvog javnog nadmetanja te izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, čime je pokazala nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša, minorizirala ulogu Hrvatskoga sabora u definiranju politika te uskratila lokalnoj razini i žiteljima priobalnih županija, gradova i općina mogućnost samostalnog odlučivanja o razvojnim prioritetima', poručio je Bačić.

Neodgovornim u HDZ-u ocjenjuju i to što je Vlada dala odobrenje stranoj privatnoj tvrtki Spectrum Geo Limited za provođenje seizmičkih istraživanja Jadrana, a bez provedenog javnog natječaja i prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu. 'U tom netransparentno vođenom postupku davanja odobrenja stranoj tvrtki nepoznanica javnosti ostao je i podatak u kojoj je mjeri Vlada Republike Hrvatske osigurala da se zaštite nacionalni interesi u dijelu raspolaganja strateškim energetskim podacima koji su dobiveni ovim istraživanjem', poručuje Bačić, dodavši da HDZ nije apriori protiv istraživanja i eksploatacije, ali je protiv nezakonitog i netransparentnog postupka.

Nezakonitost i netransparentnost, smatraju u HDZ-u, očituje se prije svega u činjenici da okvirni plan i program istraživanja i eksploatacije nije predviđen nijednom strategijom, zakonskim i podzakonskim aktom. Umjesto tog dokumenta Vlada je trebala donijeti sljedeće dokumente - Strategiju gospodarenja mineralnim sirovinama, Strategiju upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem mora, novu Strategiju održivog razvitka Republike Hrvatske te Zakon o sigurnosti pri obalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika', smatraju u HDZ-u.

'Jučer je ravnateljica Agencije za ugljikovodike izjavila kako je možebitni profit RH od istraživanja i eksploatacije nafte u sljedećih 20 godina milijarda kuna. Taj je prihod na razini šezdesetine prihoda od turizma. U HDZ-u postavljamo pitanje - kada na jednu stranu stavite prihod od milijardu kuna i rizik od jednog takvog procesa, je li u taj posao opravdano ući bez upoznavanja građana i lokalne zajednice s time i utvrđivanja koji su to financijski efekti od tog posla', kazao je Bačić. Dodao je pritom da je ta procjena prihoda od milijardu kuna utemeljena na cijeni nafte od 83 dolara po barelu, a danas je cijena barela nafte 56 dolara, što znači da bi profit bio puno manji.

Osim silnih strategija, kaže Bačić, trebalo je donijeti i Državni plan prostornog razvoja jer se nijedna platforma ne može postaviti bez lokacijske dozvole, a dozvola se ne može izdati bez prostornog plana.

Podsjetio je pritom Bačić i na to da je Sabor sredinom 2013. donio izmjene Strategije prostornog uređenja. 'Tim dokumentom je omogućeno da se na prostoru srednjeg i južnog Jadrana izvan teritorijalnog mora istražuju ugljikovodici. S obzirom na to da je Sabor rekao gdje se i što može raditi, dakle izvan teritorijalnog mora, 22 kilometara od obale, kako i odakle Vlada crpi pravo istraživati u teritorijalnom moru i to ne samo istraživati, nego i eksploatirati. Vlada je, kao što znate, raspisala natječaj u kojem se navodi da je moguće istraživati i eksploatirati 10 kilometara od obale. Iz kojeg strateškog dokumenta i zakona ste si vi dali pravo raspisati takav natječaj?', upitao je Bačić, rekavši da je na to ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka upozorila i ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, no on se na to oglušio.

Zbog svih tih nepravilnosti u HDZ-u su odlučili podnijeti interpelaciju u kojoj traže da Vlada obustavi sve postupke koji se provode temeljem provedenog Prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, napravi sveobuhvatnu analizu rada svih tijela državne uprave u postupku davanja odobrenja za provođenje seizmičkog istraživanja Jadrana i Prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika te utvrdi tko je odgovoran za nezakonitosti i netransparentnosti u provedbi navedenih postupaka.

Cijelu HDZ-ovu interpelaciju pročitajte OVDJE.