pukla veza

HDZ zatražio da se prodaja APIS-a izostavi s dnevnog reda Skupštine, Bandić ih odbio

09.06.2020 u 11:50

Bionic
Reading

HDZ je zatražio da se s dnevnog reda današnje sjednice Skupštine Grada Zagreba izostavi točka o prodaji 49-postotnog udjela u tvrtki APIS-a IT javnim prikupljanjem obvezujućih ponuda jer, kako su obrazložili, smatraju da je 'riječ o prevažnom poduzeću i mišljenja su da nije dobro na ovakav način ići u njegovu prodaju'. Zastupnici nisu prihvatili taj prijedlog i točka je ostala na dnevnom redu

Prema slovu predloženog ugovora, Zagreb bi za svojih 49 posto trebao dobiti 284,2 milijuna kuna. Procjenu vrijednosti obavila je tvrtka Grubišić i partneri, a APIS IT vrijedi 579,9 milijuna kuna.

Podsjetimo, o prodaji gradskog udjela u APIS IT-u, proglašenim tvrtkom od posebnog državnog interesa, priča se već godinama, a 2014. godine Vlada je donijela odluku o pokretanju postupka kupnje poslovnog udjela u vlasništvu Zagreba.

Cijela priča intenzivirala se prošlu zimu i činilo se da nema nikakvih prepreka iako se provlačila priča da grad traži previše za svojih 49 posto. Navodno je i Ministarstvo državne imovine naručilo procjenu vrijednosti tvrtke, ali javnost s tom procjenom nikad nije bila upoznata.

Traženje HDZ-a da se točka izostavi s dnevnog reda dokaz je definitivnog razlaza HDZ-a i Bandića.

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, nakon stanke je kazao kako neće povući točku o prodaji udjela u APIS-u jer je on obavio razgovore sa svima onima s kojima je trebao razgovarati u izvršnoj vlasti u gradu i državi.

'Na tome radimo dvije godine - ako se nešto dogodilo preko noći, ja za to ne znam i zato ostavljam na dnevnom redu, a svatko će glasati po svojoj savjesti', rekao je.

Zastupnicima je poručio da moraju odlučiti zastupaju li državne ili gradske interese, pa neka to ide na njihovu savjest.

'Sve svoje što sam trebao napravio sam, ne želim politizirati. Normalno je da državna tvrtka koja obavlja poslove preko APIS-a tamo ima stopostotni udio. Za grad APIS radi samo pet posto. Obavio sam konzultacije u zadnje dvije godine na razini ministara i premijera. I onda odjedanput - skini to s dnevnog reda. Pa nisam svoje dostojanstvo našao na cesti', istaknuo je Bandić.

Dodao je da gradski zastupnici trebaju zastupati gradske interese, a ne nacionalne.

'To nije moj problem, a građani Zagreba to će znati honorirati. Dosta je skidanja kože gradonačelniku i Zagrepčanima', rekao je Bandić.

APIS je nakon glasanja o dnevnom redu pomaknut sa šeste na četvrtu točku.

Prije nego li se pristupilo glasovanju nezavisni zastupnik Renato Petek zatražio je stanku jer, rekao je novinarima, smatra da je prijedlog za povlačenje točke o prodaji APIS-a zapravo "pokušaj HDZ-a da se preko Gradske skupštine što više odmakne od Bandića kako bi imali što bolju sliku kod birača za parlamentarne izbore".

  • +4
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine u zgradi Velesajma Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL