NOVI SMJER STRANKE

HDZ vabi svoje bivše zvijezde, provjerili smo koliko vrijede

22.07.2016 u 06:58

Bionic
Reading

Nakon što su gotovo svi partneri HDZ-a iz domoljubne koalicije ispali iz nove koalicijske slagalice, glavna vladajuća stranka okrenula se novim partnerima. Prema pisanju Večernjeg lista, u HDZ-u bi mogli surađivati s ljudima koji su u protekle četiri godine sami izašli ili bili izbačeni iz te stranke. Tportal je provjerio koliku ti potencijalni novi partneri imaju snagu

Među onima kojima bi HDZ mogao otvoriti vrata spominju se Drago Prgomet, Milan Kujundžić, Jadranka Kosor, Martina Dalić te Ivić Pašalić

Prgomet i Kujundžić, doznajemo, neformalno su već razgovarali s novim vodstvom HDZ-a, no službenog dogovora nema. Komentar dvojice bivših HDZ-ovaca nismo uspjeli dobiti, no Prgomet je prije nekoliko dana gostujući na televiziji N1 jasno dao do znanja da s Plenkovićevim HDZ-om može surađivati. 'On će od stranke napraviti HDZ kakav sam ja želio. Čuli smo se gospodin Plenković i ja i uskoro ćemo se vidjeti. Suradnja HRID-i i HDZ-a je moguća', kazao je Prgomet i to zbog politike koju promovira Plenković.

Spominje se i povratak bivše predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor koja je 2013. izbačena iz stranke. Iako se donedavno izbačeni nisu mogli vratiti, izmjenama Statuta prije nekoliko mjeseci to im je omogućeno. Osoba koja je isključena iz HDZ-a, iznimno, može postati član stranke odlukom Predsjedništva HDZ-a uz prethodnu suglasnost Visokog časnog suda i pozitivno mišljenje mjerodavnog općinskog, područnog ili gradskog odbora HDZ-a i županijskog, odnosno Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba.

Mogućnost suradnje Kosor nije željela komentirati. 'Ne mogu i ne želim komentirati nešto o čemu samo saznajem iz medija i iz novina. Sa mnom u tom smislu nitko nije komunicirao', rekla je Kosor za tportal.

Što se pak tiče Ivića Pašalića, on je još početkom svibnja kada je izabran za predsjednika Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK, otklonio mogućnost politike. 'Bavim se gospodarstvom i drvnom industrijom. Sigurno da će moja iskustva u politici biti korisna i u drvnoj industriji, ali ne vraćam se u politiku', rekao je tada Pašalić.

Koliko vrijede potencijalni povratnici?

Gotovo je sigurno da su česta izbacivanja i izlasci iz stranke HDZ-u naštetili. No pitanje je koliko povratak starih stranačkih prijatelja može doprinijeti na izborima.

Prema neslužbenim informacijama do dogovora HRID-a Drage Prgometa i HDZ-a gotovo sigurno će doći.  Prgomet je, podsjetimo, na stranačkom Saboru HDZ-a 2012. izabran za zamjenika Tomislavu Karamarku, no uskoro je bio posve marginaliziran. Početkom 2015. zbog neslaganja u načinu vođenja stranke napušta HDZ, a već na parlamentarnim izborima krajem godine izlazi na listi Mosta.

Tada je kao prvi na listi Mosta u 1. izbornoj jedinici osvojio 21.438 preferencijalnih glasova, a u toj izbornoj jedinici po broju osvojenih preferencijalnih glasova bio je odmah iza Zorana Milanovića i Željka Reinera. Dapače, bio je u gornjoj polovici ljestvice po broju preferencijalnih glasova u svim izbornim jedinicama.

Lani je Prgomet podosta glasova dobio i na valu popularnosti Mosta, stoga će zanimljivo biti vidjeti može li ponoviti uspjeh. Prema nekim informacijama, Prgomet bi, ako dođe do dogovora, mogao završiti i na listi u 5. izbornoj jedinici.

Sa sobom će na listu sigurno povući i saborsku zastupnici Hridi Irenu Petrijevčanin Vuksanović, koja je na listi Mosta u 1. izbornoj jedinici na prošlim izborima osvojila 466 preferencijalnih glasova.

Bivša predsjednica stranke Jadranka Kosor svoje planove zasad ne otkriva, a prije dvadesetak dana kazala je za tportal da 'zasad ne vidi ozbiljnog prostora za političko aktiviranje'.

Na prošlim izborima ona se našla nezavisna kandidatkinja na listi stranke Naprijed Hrvatska Ive Josipovića i Reformista Radimira Čačića. Kao prva na listi u 5. izbornoj jedinici osvojila je 1.673 preferencijalna glasa, no nije se uspjela plasirati u Sabor.

Kao i Jadranka Kosor, i Milan Kujundžić bio je kandidat za predsjednika HDZ-a na saboru stranke 2012. Dapače, od Karamarka, koji je tada pobijedio, dijelilo ga je stotinjak glasova. Kujundžić je pak, razočaran stranačkom politikom i odnosima u stranci, HDZ napustio 2013., a te je godine osnovao stranku Hrvatska zora.

S tom je strankom izašao i na prošle izbore gdje je kao prvi na listi u 10. izbornoj jedinici osvojio 1.248 preferencijalnih glasova, no cijela lista osvojila je svega 0,79 posto glasova u toj izbornoj jedinici. S takvim rezultatom Kujundžić nije uspio ući u Sabor.