KONTRA POLICIJE I DORH-A

HDZ tvrdi: Mladić u Vukovaru pretučen je zbog nacionalnosti

18.02.2016 u 12:46

Bionic
Reading

HDZ-ovi saborski zastupnici Marija Budimir, Stevo Culej i Anđelko Stričak upozorili su na press-konferenciji u Saboru na prošlotjedni napad u Vukovaru, gdje su tri mladića brutalno palicama i šipkama pretukla drugog mladića. HDZ-ovi zastupnici uvjereni su da se radi o nacionalno motiviranom napadu, iako je policija napad okvalificirala kao pokušaj teškog ubojstva

S obzirom na to da su napadači bile srpske, a pretučeni mladić hrvatske nacionalnosti, HDZ-ova Marija Budimir uvjerena je da se radi o napadu na nacionalnoj osnovi.

'Mišljenja sam kako je retorika bivše vlade koja se temeljila na ideološkim podjelama dovela do ovakvih reakcija mladih ljudi, što ugrožava sigurnost ne samo u Vukovaru, nego cijeloj našoj domovini. Očekujem reakciju upravo onih čelnika koji su stalno nametali i govorili o ugroženosti srpske nacionalne manjine u Vukovaru', rekla je Budimir.

O slučaju je progovorio i HDZ-ov Stevo Culej kazavši kako u Vukovaru nikada nije došlo do suživota jer su se, po njegovom mišljenju, spojile žrtve i zločinci.

'Oni su se prvo uvjerili tko je, što je i za koga navija i dakle logički je kojoj nacionalnosti pripada. Oni su tražili ciljano svoj plijen, koga će obraditi. Tog dana je moglo biti bilo koje dijete iz Hrvatske u Vukovaru koje je došlo u posjet herojskom gradu. Mogao je doći i njegove nacionalnosti, isto bi mu se dogodilo. Tko sebi dozvoljava da se tako postupa? Ovo nije prvi slučaj ovakav po nacionalnoj osnovi, sjetimo se samo utakmica koje su se tamo događale', rekao je Culej.

Policija je ovaj napad okarakterizirala kao pokušaj teškog ubojstva, dok je županijski DORH utvrdio kako iza napada stoji sukob navijačkih skupina.

Zbog toga su novinari upitali ima li ikakvih dokaza da se radilo o napadu po osnovi nacionalne netrpeljivosti.

'Treći sudionik bio je u bijegu, koji je sin aboliranog neprijateljskog vojnika i nećak aboliranog neprijateljskog vojnika. Napadnuti je dijete hrvatskog branitelja, ovo troje su osumnjičeni druge nacionalnosti. Mislim da mogu tu naći poveznicu', rekao je Culej.