SUĐENJE U FIMI MEDIA

HDZ tvrdi da je postojao paralelni sustav financiranja stranke

16.04.2012 u 13:45

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader, bivši glasnogovornik HDZ-a i Vlade Ratko Maček te HDZ, odnosno njihov zastupnik Damir Sesvečan izjavili su da se ne osjećaju krivima za optužbe u slučaju Fimi media, dok je ostalih četvero optuženika priznalo da su izvlačili novac iz državnih tvrtki, više od 70 milijuna kuna, kako bi punili HDZ-ov 'crni fond'

Krivnju su priznali bivši stranački rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa Fimi mediju kao pravnu osobu.
'Optužnica je konstruirana i ne smatram se krivim po niti jednoj točki', kazao je Sanader

U optužnici se Sanadera tereti da je od kraja 2003. do srpnja 2009. povezao ostale optuženike s namjerom ilegalnog financiranja HDZ-a i stjecanja osobne koristi. Na taj način je navodno 31,6 milijuna kuna od 2003. do 2009. završilo u HDZ-ovu 'crnom fondu', a 15 milijuna kod Sanadera.

Tvrdi se da su skupinu na početku činili Barišić Maček i Pavošević te da im se 2004. na Barišićev prijedlog pridružila Nevenka Jurak koja je za izvlačenje novca iz svoje tvrtke Fimi media angažirala Anitu Lončar-Papeš i Bojana Dimića. Oni su prije suđenja priznali krivnju i nagodili se s tužiteljstvom. Lončar-Papeš osuđena je na temelju nagodbe na 11 mjeseci zatvora, Dimić na šest mjeseci, a zajedno državi moraju vratiti 3,8 milijuna kuna

Početak suđenja za Fimi mediju

Sanader je, po optužnici, osobno i preko Barišića od čelnika pojedinih državnih tijela, institucija i poduzeća tražio da poslove nabave roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s Fimi medijom.

Bivši premijer se s Nevenkom Jurak navodno dogovorio da će ona dio novca izvučenog preko njene tvrtke davati Barišiću, a on Sanaderu. Dijelom tako dobivenog novca su se, po nalogu Ive Sanadera, vršila plaćanja u korist HDZ-a.

Novac izvučen iz državnih institucija i tvrtki HDZ-ova blagajnica Pavošević nije iskazala u stranačkim poslovnim knjigama, već je mimo propisanog načina financijskog poslovanja političkih stranaka plaćala stranačke troškove u korist više osoba i tvrtki.

Takve naloge je dobivala osobno od Sanadera ili posredstvom Mačeka, kažu u USKOK-u te dodaju da su neka 'znatna plaćanja' iz HDZ-ovog 'crnog fonda' obavljali Barišić i Maček

Pozvan da iznese uvodni govor, Sanaderov branitelj Čedo Prodanović kazao je da će to učiniti tek nakon što tužiteljstvo izvede dokaze.

Sutkinja Ivana Čalić takav je stav obrane prokomentirala kao odugovlačenje, jer su svi dokazni prijedlozi, kao i okolnosti na koje bi pojedini svjedoci trebali biti ispitani, izneseni u ranijem tijeku postupka.

Neke od svjedoka pozvale su obje strane pa će, ako obrana ne želi iznijeti svoj uvodni govor prije izvedenih dokaza tužiteljstva, morati biti pozvani dva puta, pojasnila je sutkinja.

No Prodanović je kazao da zbog specifičnog tijeka postupka i neočekivanih nagodbi Sanaderova obrana zauzima ovakav stav iz strateških razloga, prvenstveno radi zaštite svojih interesa.

Iz istog razloga uvodni govor nije održala ni Mačekova obrana. Branitelji Barišića i Pavošević održali su kratke govore.

Odvjetnik HDZ-a, prve stranke optužene za korupciju, kazao je u svom uvodnom govoru da će dokazati da je 'crni fond' nastao bez znanja i izvan stranačkih tijela.

'Niti jedno stranačko tijelo nije bilo informirano o nezakonitostima koje se HDZ-u stavljaju na teret. Dokazat ćemo da je postojao dvostruki, paralelni lanac financiranja unutar HDZ-a', kazao je jedan od HDZ-ovih odvjetnika, Davorin Budin

Ustvrdio je i da stranka nije imala koristi od nezakonitog prikupljanja novca, kao ni od financiranja lokalnih televizijskih postaja, kupovine premijerova BMW-a ili plaćanja pjevača, posebno da ne pjevaju.

'Dokazat ćemo da je glavni tajnik glavna osoba koja treba biti odgovorna za financiranje te da odluke donosi Predsjedništvo HDZ-a, a glavni tajnik nadzire provođenje odluka', istaknuo je Budin

Upitan nakon rasprave što je mislio pod tim da je glavna osoba koja je odgovorna za financiranje glavni tajnik, Budin je odgovorio 'o tim detaljima ćemo u sudnici', uz dodatak kako 'HDZ nije kriv, i to ćemo dokazati'.

U sudnici je također naveo da se mora provesti novo financijsko vještačenje, jer je u optužnici vidljiva razlika od dva milijuna kuna.
Nakon podizanja optužnice HDZ-ov odvjetnički tim najavio je da slučaj Fimi media na sudu planira rušiti s 'devet jakih argumenata' te da se tužiteljstvu 'potkrala greška' jer je HDZ kao političku stranku 'poistovjetio s trgovačkim društvom najnižeg oblika, s jednim vlasnikom i jednom odgovornom osobom'.

Suđenje će se nastaviti sutra ispitivanjem optuženika koji su se nakon čitanja optužnice izjasnili krivima.