POLJOPRIVREDA - VJEČITA HRVATSKA TEMA

HDZ: Seljaci nemaju budućnost! Jakovina: Gle, tko to govori

21.03.2014 u 15:31

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu i član Predsjedništva HDZ-a Franjo Lucić na današnjoj je konferenciji za novinare izrazio nezadovoljstvo činjenicom da je rebalansom proračuna poljoprivredi uzeto 409 milijuna kuna istaknuvši kako danas seljak u Hrvatskoj, nakon ulaska u EU, nema budućnost s ovakvom vladinom politikom. HDZ-ove kritike Jakovina je nazvao politikanstvom, podsjećajući ih kako su 2010./2011. godini izgubili 50 milijuna eura iz Iparda

‘Izravna plaćanja poljoprivrednicima umanjena su 30 milijuna kuna, sredstva za ruralni razvoj smanjena su za 40 milijuna kuna, a drvnoj industriji, koja je pokazala najbrži izlazak na svjetska i europska tržišta, uzeto je 79 milijuna kuna’, upozorio je Lucić. Dodao je i da upravo drvna industrija može zaposliti velik broj nezaposlenih.

Lucić je kazao i da hrvatski seljak danas nema budućnost podsjetivši da su u posljednje dvije godine poljoprivrednici bili zakinuti za 1,5 milijardi kuna. Govoreći o teškom položaju poljoprivrednika upozorio je da je u Požeško-slavonskoj županiji u tijeku masovno klanje muznih krava. ‘U posljednje dvije godine poklano je 30.000 grla i to je najbolji pokazatelj da Vlada ne vodi brigu o seljaku nego su oni prepušteni sami sebi. Njihova budućnost nema perspektivu s ovakvom politikom ‘, rekao je Lucić.

Ističući kako je najveći dio europskog proračuna namijenjen potpori poljoprivrednicima, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković kazao je da je europskim poljoprivrednicima u idućih sedam godina na raspolaganju 408 milijardi eura. Podsjetio je da je tijekom pregovora Hrvatska uspjela kvalitetno ispregovarati 373 milijuna eura godišnje za poljoprivredu, a 372 milijuna eura za ruralni razvoj u idućih sedam godina.

Smatra da se sadašnja Vlada i Ministarstvo poljoprivrede nisu adekvatno angažirale tijekom završavanja reforme poljoprivredne politike u EU. Pri tome je bilo ključno da Hrvatska u dijalogu s Europskom komisijom nađe prijelazna rješenja koja će omogućiti da ove godine koristimo sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dodao je.

‘To se nije dogodilo i ova godina je izgubljena. Hrvatska nastavlja koristiti sredstva iz IPAD programa, kao da smo i dalje pretpristupna zemlja’, upozorio je. Drži kako to nije pitanje nesnalaženja, već političke odgovornosti. Rekao je i da predstavnici Vlade, u dijalogu s EK, nisu kvalitetno napravili program ruralnog razvoja koji je temelj za povlačenje sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.
Istaknuvši kako sadašnja Vlada ne odgovara trenutku hrvatskog sela, Plenković je rekao da poljoprivreda, u kontekstu članstva u EU, zavrjeđuje Vladu koja će na pravi način osigurati sredstva za potporu jednoj od najvažnijih grana u zemlji.

Član HDZ-ova Odbora za poljoprivredu Mladen Pavić rekao je da poljoprivreda nije bila manje zastupljena u proračunu nego sada. Pri tome, upozorio je da je rebalansom među inim smanjeno 130 milijuna kuna sa stavke za vodno gospodarstvo. Stoga se može očekivati da ćemo i idućih godina u Hrvatskoj gledati iste slike s poplavama kao i ove godine, dodao je.

Na HDZ-ove kritike odgovorio je prozvani ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

'To govore oni koji su 2010./2011. godini izgubili 50 milijuna eura iz Iparda. Iskorištenje iparda za prošlu godinu je gotovo 90 posto, ove godine 100 posto, program ruralnog razvoja prvi napravili i poslali na Komisiju i očekujemo već u drugoj polovici ove godine da ćemo biti u mogućnosti sa prvim natječajima gdje smo predvidjeli preko 30 posto za kapitalne investicije, za podizanje konkurentnosti hrvatskog agrara. 500 milijuna kuna za izravne potpore više od prošle godine. Politikanstvo, demagogija ljudi koji su imali zadnjih desetak godina priliku voditi Ministarstvo poljoprivrede i pripremiti cijeli sektor na ulazak u EU me uopće ne zanima. Kritike još manje', poručio je Jakovina.