NEPOŽELJNO ŠTIVO

HDZ sakrio monografiju s odama Sanaderu

24.04.2010 u 09:25

Bionic
Reading

Tuđman i razdoblje HDZ-a između 1989. i 1999. godine stisnuto je na samo 36 od 217 stranica. Ostatak knjige uglavnom je posvećen Sanaderovoj eri

Ambiciozno zamišljeno obilježavanje 20. godišnjice osnivanja HDZ-a, s kulminacijom na veličanstvenom saboru u Areni početkom srpnja prošle godine, trebalo je Ivu Sanadera promovirati u osobu koja u povijesti stranke zauzima puno značajnije mjesto nego Franjo Tuđman.

Kosor: Imao je viziju

Posebno je zanimljiv dio monografije u kojem su prigodno slovo napisalitadašnji članovi Predsjedništva HDZ-a. 'Budući da sam nazočila tisućamavelikih i malih skupova, mogu suvereno svjedočiti što su ta dva stupakoja sjedinjuju sve te brojne ljude – mlade i stare. To su prvipredsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman i predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a dr. Ivo Sanader.Na spomen ta dva čovjeka, u svakom selu, u svakom gradu, ljudi staju nanoge puni ponosa i radosti. I tu je snaga naše stranke, tu je njezinaprošlost, ali i sadašnjost i budućnost«, zapisala je današnjapremijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

U tu je svrhu Obrad Kosovac napravio dokumentarni film, a iz HDZ-ove produkciji izašla je monografija 'Hrvatska demokratska zajednica – 20 i idemo dalje...'. Međutim, nagli Sanaderov odlazak s dužnosti premijera i predsjednika HDZ-a sve je pokvario, piše Novi list

Film nije prikazan u Areni, a nije posve jasno zašto je monografija tiskana u pet tisuća primjeraka praktično zatajena.

Glavni tajnik stranke Branko Bačić uvjerava da je monografija uredno distribuirana po županijskim organizacijama HDZ-a.

– U središnjici stranke preostalo je tek nekoliko komada. Njih uvijek darujem stranim izaslanstvima koja nam dođu u posjet, rekao je Bačić.

No, kad se prolista to luksuzno izdanje na najfinijem papiru nekako se čini da je najbliže istini objašnjenje što ga je ponudio potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang

– Tuđmana ima vrlo malo u odnosu na Sanadera, strašno na što to sliči. Zato smo i jednostavno sakrili tu knjigu, kazao je Hebrang

Naime, premda su Tuđman i Sanader proveli na čelu HDZ-a skoro jednako vrijeme, po približno deset godina, utemeljitelj stranke nema ni izdaleka isti tretman kao njegov nasljednik. Tuđman i razdoblje HDZ-a između 1989. i 1999. godine stisnuto je na samo 36 od 217 stranica. Ostatak knjige uglavnom je posvećen Sanaderovoj eri.

Na popisu HDZ-ovih ministara, zastupnika, župana i gradonačelnika su, primjerice, isključivo oni od 2000. do 2009. godine. Još jedan podatak posebno bode oči. Tuđmanov lik krasi svega 26 objavljenih fotografija, a Sanader je na njih čak – 104. Može se vidjeti Sanadera u društvu običnih članova stranke, visokih dužnosnika HDZ-a kao i s brojnim stranim političarima i državnicima.

Uvod knjige na osam stranica sročio je osobno Sanader i iz njega se ni po čemu ne može zaključiti da je on u vrijeme kad je to pisao vjerojatno već odlučio da će se povuči iz aktivne politike.

'Pogled unatrag na uspješnih prvih dvadeset godina rada u službi Hrvatske ispunjava nas pouzdanjem: za našu Domovinu bit ćemo i dalje uspješni! Dvadeset godina... i dalje!', završava Sanaderov tekst koji nosi datum 17. lipanj 2009. Samo dva tjedna nakon toga Sanader je podnio ostavku na sve državne i stranačke dužnosti.