'67 je previše'

HDZ referendum o mirovinskoj reformi šalje na Ustavni sud

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 29.08.2019 09:29
  • Objavljeno 29.08.2019 u 09:29
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prikupljeno je dovoljno valjanih potpisa za referendum o mirovinskoj reformi '67 je previše', piše u četvrtak Jutarnji list pozivajući se na neslužbene izvore, navodeći da će Vlada Saboru poslati izvješće o provjeri, a potom će Sabor referendumsko pitanje poslati na ocjenu ustavnosti

Sindikati su prikupili ukupno 748.624 potpisa, dvostruko više od potrebnog broja, pa je Ministarstvo uprave tražilo od Državnog zavoda za statistiku provjeru potpisa samo na uzorku, navodi dnevnik.

Sabor sada ima dvije opcije ili raspisati referendum ili poslati pitanje na ocjenu ustavnosti.

Sabor može raspisati referendum ako smatra da su ispunjene pretpostavke za to, a ako smatra da pitanje nije u skladu s Ustavom, može od Ustavnog suda tražiti da to ocijeni. Ustavni sud ima rok od 30 dana da odluči jesu li se ispunili uvjeti za raspisivanje referenduma, s time da taj rok može produljiti bude li tražio očitovanja nadležnih tijela, izračune i mišljenja ustavnopravnih stručnjaka objašnjava za Jutarnji list sugovornik s Ustavnog suda.

Dodaje da bi cijeli taj proces mogao trajati najviše dva mjeseca budu li se tražila mišljenja stručnjaka, a ako ne budu, Ustavni će sud u roku od mjesec dana donijeti odluku.

  • +13
  • +10

Referendumska inicijativa '67 je previše'

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Budu li na Ustavnom sudu tražili mišljenja stručnjaka i to potraje dva mjeseca, a ako pitanje bude u skladu s Ustavom te Vlada ne udovolji zahtjevu sindikata, na referendum bismo mogli ići najkasnije za tri mjeseca. Naime, nakon objave o raspisivanju referenduma do dana održavanja ne smije proći manje od 20 ni više od 40 dana pa bismo u tom slučaju na referendum mogli ići najkasnije 25. prosinca, što je malo vjerojatno jer se predsjednički izbori održavaju najvjerojatnije 22. prosinca.

Odluku o tome hoće li se zahtjev uputiti Ustavnom sudu donosi Sabor na plenarnoj sjednici nakon što o tome odluči Odbor za Ustav, a HDZ-ova parlamentarna većina to će i napraviti, doznaje dnevnik od predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića.

Bačić za Jutarnji pojašnjava da će to napraviti zbog mišljenja pojedinih ustavnopravnih stručnjaka da pitanje nije u skladu s Ustavom jer zadire u državni proračun o kojem odlučuje Sabor, ali i zbog novog Zakona o referendumu koji se planira donijeti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!