KLJUČNI IZAZOVI

HDZ-ovka o izmjenama Zakona o radu: Ograničavamo štancanje ugovora na određeno

20.10.2022 u 22:21

Bionic
Reading

Saborska vladajuća većina ocijenila je da izmjene Zakona o radu (ZOR) odgovaraju na ključne izazove radnika i poslodavaca te su socijalno i ekonomski osjetljive, dok je oporba iznijela niz primjedbi da izmjene ZOR-a nisu moderne i u skladu s vremenom

"Hrvatska udruga poslodavaca jasno kaže da ovaj prijedlog zakona nije moderan i nije u duhu s vremenom", rekao je Ante Kujundžić (Klub Mosta) nakon višesatne rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Kaže da u prvom čitanju neće podržati ovaj prijedlog zakona jer rad od kuće nije definiran na način da bi zaštitio radnika. Dodaje kako istraživanja pokazuju da gotovo 30 posto radnika na daljinu svaki dan rade tijekom slobodnog vremena i da rade dvostruko više u odnosu na one u uredima.

Za razliku od njega, HDZ-ov zastupnik Nikola Mažar (Klub HDZ-a) rekao je da se ovim prijedlogom zakona osigurava kvalitetan zakonski okvir za poticanje poduzetničkih aktivnosti, osiguranje pravednih radnih uvjeta kao i poticanje inovativnih oblika rada, poput rada od kuće ili rada na daljinu.

Također, poručio je i da prijedlog zakona odgovara na ključne izazove s kojima se danas suočavaju brojni radnici i poslodavci te je socijalno i ekonomski osjetljiv prema svim zainteresiranim stranama.

Ocjenjujući pozitivnim da se ovim prijedlogom Zakona o radu ipak bolje regulira rad na određeno vrijeme, Jelena Miloš (Kub zeleno-lijevog bloka) založila se da se u drugom čitanju ide u hrabrije izmjene. i da se bolje regulira rad na digitalnim platformama, agencijski rad i rad na određeno vrijeme.

  • +8
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Smatra i da se treba bolje regulirati rad trudnica koje rade na određeno vrijeme. Najavljuje kako će za agencijske radnike tražiti iste uvjete kao i za sve ostale radnike tj. da i za njih vrijedi ograničenje od tri ugovora na određeno vrijeme. Uz to, traže da se makne odredba prema kojoj se agencijskim radnicima mogu ugovoriti lošije radne uvjete kolektivnim ugovorima jer ne žele da se taj rad dodatno popularizira.

Tijekom pojedinačne rasprave oporbeni zastupnici upozoravali su da je rad na određeno vrijeme postao uobičajen, a ne iznimka, pri čemu Hrvatska spada među europske zemlje s najvećim udjelom rada na određeno vrijeme.

Oporba je upozorila i na položaj radnika na digitalnim platformama (Glovo, Wolt, Uber) i na potrebu da se promjeni rad na probni rok jer ga znaju iskorištavati poslodavci i sl.

  • +9
Radovi u Škorpikovoj Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

"Institut probnog roka i ugovora na određeno vrijeme vode hrvatske radnike u propast i vodi cijelu demografsku strukturu Hrvatske u propast", rekla je SDP-ova Sanja Radolović.

I Marijan Pavliček (HS) rekao je da na području Slavonije u određenim trgovačkim društvima radnici rade dvije-tri godine, a da im se ugovor produžuje svakih tjedan dana, što izaziva neizvjesnost i nelagodu kod radnika jer ne mogu ništa planirati, uzeti stambeni kredit i sl. Stoga i dobar dio njih zbog takvih uvjeta rada želi napustiti Hrvatsku, rekao je.

Za razliku od oporbe, vladajući smatraju da ove izmjene Zakona o radu daju dobar balans između boljih uvjeta rada za radnika i okvira za poduzetničke aktivnosti.

"Ograničavamo štancanje ugovora na određeno. Do sada ti ljudi koji su to radili mogli su imati 333 ugovora na određeno, a temeljem ovog moći će ih imati maksimalno tri u roku od tri godine", rekla je HDZ-ova Majda Burić.