u saboru rasprava

Sprema se prosvjed zbog izmjena Zakona o radu: 'Ne dozvolimo im da to prođe u tišini!'

20.10.2022 u 10:26

Bionic
Reading

Inicijativa “Za radnički Zakon o radu” (ZOR) dijelila je u četvrtak letke zastupnicima Hrvatskog sabora pozivajući ih da ne podrže prijedlog izmjena tog zakona, a za petak su najavili prosvjed protiv novog ZOR-a na Markovu trgu.

“Vlada gura donošenje novog ZOR-a pod izlikom obveze usklađivanja radnog zakonodavstva s europskim direktivama, iako se svrha tih direktiva ovim prijedlogom ne implementira - već upravo suprotno”, ističu u priopćenju iz inicijative.

Uoči današnje rasprave o izmjenama ZOR-a, predstavnici inicijative dijelili su letke saborskim zastupnicima pozivajući ih da ne glasaju za Vladin prijedlog, nazivajući ga “antiradničkim”.

Najavljuju i kako će u petak u 17 sati na Markovu trgu održati prosvjed protiv toga prijedloga.

“U petak će vladajuća većina pokušati nametnuti glasanje izmjena ZOR-a u prvom čitanju. Ne dozvolimo im da to prođe u tišini! Tražimo bitne izmjene do drugog čitanja ili povlačenje ZOR-a iz procedure”, poručili su iz inicijative.

Ukazali su na zakonske odredbe koje smatraju problematičnima - način na koji je zakon uredio rad od kuće, rad digitalnih platformi te problem dugogodišnjeg rada na određeno vrijeme.