PRIJEDLOG POVJERENSTVA

HDZ-ovcu skidaju imunitet zbog ćiriličnih ploča, Ostojić 'preživio'

17.02.2016 u 10:10

Bionic
Reading

Mandatno-imunitetno povjerenstvo predložilo je da se HDZ-ovom Stevi Culeju skine imunitet zbog kaznenog djela izazivanja nereda. MIP je reagirao na zahtjev Općinskog suda u Vukovaru na kojem se od 2013. protiv Culeja vodi postupak zbog ćiriličnih ploča

Radi se o kaznenom djelu izazivanja nereda zbog kojeg je Culej nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora ili dvije godine uvjetno i novčanu kaznu od 500 kuna te se sada čeka pravomoćna presuda.

'Radi se o tome da je Općinski sud u Vukovaru uz 'navedi' dokaze, po meni neprimjerene dokaze do kojih su došli saslušavanjem svjedoka i vađenjem iz konteksta nakane priče, zaključio da sam ja verbalnim deliktom naveo masu ljudi na činjenje neprimjerenih radnji prema državnim institucijama, ćiriličnim tablama itd.', kazao je Culej.

Postupak se, dodaje, još vodi jer se žalio na prvostupanjsku presudu. 'Ona nije bila primjerena prema onome što je navedeno unutra. Kazna nije primjerena za ta djela, smatram da nisam počinio to za što me se tereti i smatram da će drugostupanjska biti bolja', kazao je Culej dodavši kako mu se prilikom izricanja presude nisu u obzir uzele olakotne okolnosti.

S obzirom na to da je skidanje imuniteta zbog nastavka vođenja postupka zatražio Općinski sud u Vukovaru, sukladno praksi, Culeju će skidanje imuniteta vjerojatno u petak potvrditi i zastupnici na plenarnoj sjednici.

MIP je odbio skidanje imuniteta SDP-ovom Ranku Ostojiću i Mostovom Mari Kristiću. Radi se o privatnim tužbama za koje MIP ima praksu da ne skida imunitet. Skidanje imuniteta u slučaju Ostojića i Kristića tražili su privatni tužitelji Darko Antolić i Jozo Ostojić koji ih terete za kaznena djela dogovaranja, zločinačkog udruživanja, zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno kaznenog djela prijetnje.

U Ostojićevu slučaju kaznena je prijava odbačena rješenjem USKOK-a, no Antolić je progon preuzeo kao privatni tužitelj. Isto je, u slučaju Mara Kristića, postupio Jozo Ostojić, nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku odbacilo kaznenu prijavu protiv Kristića.