UVRIJEĐENI POLITIČARI

HDZ-ovci žele tužiti zbog 'bando lopovska'

08.12.2008 u 10:00

Bionic
Reading

'Mi političari mogli bismo podnijeti kolektivnu tužbu protiv autora koji nas je vrijeđao nazvavši nas 'bandom lopovskom'', izjavio je HDZ-ovac Andrija Hebrang ovih dana nakon prosvjeda facebookovaca

ZAGREB - Ideja o kolektivnoj tužbi još je na razini ideje, ali možda se pretvori i u inicijativu pronađe li Hebrang u stranačkim, a možda i u redovima drugih stranaka, istomišljenike, piše Jutarnji list.

'Unučica me neki dan pitala jesam li lopov! Jesam li lopov zato što toliko radim? I što da joj odgovorim? Nedopustivo je da se na taj način vrijeđa cijela jedna profesija i da osoba koja je osmislila takve uvrede ne preuzme nikakvu odgovornost', kazao je Hebrang za Jutarnji.

SDP-ovac Ivo Josipović, koji je ujedno pravnik, objašnjava da je moguće podnijeti kolektivnu tužbu. 'Tada se optuženog tereti za više kaznenih djela, a potrebno je da se svi koji sudjeluju u podnošenju tužbe potpišu', rekao je Josipović

Prisjetio se slučaja iz 1997. kad su 22 člana Vlade podnijela tužbu protiv tadašnjeg urednika Globusa Davora Butkovića. Tužili su ga zbog članka 'Hrvatska je vlada korumpirana i pod utjecajem organiziranog kriminala', a pritom je Butković prenosio izvješće američke konzultantske tvrtke Kroll. Butković je u tom slučaju bio oslobođen, a sudac Ranko Marijan, obrazlažući presudu, izjavio je da 'ona podvlači neke od minimalnih standarda koje proklamirane i zajamčene ustavne slobode javne riječi moraju u praksi sadržavati'.

'Osobno ne bih sudjelovao u takvoj tužbi. Smatram da nikoga ne bi trebalo vrijeđati, ali politika je takav sport. Posebno zato što je to globalna politička poruka koja može biti neugodna, ali mora postojati sloboda da se ona izrazi', rekao je Josipović. HDZ-ov zastupnik Josip Đakić podupire Hebrangovu ideju i stavio bi svoj potpis na takvu tužbu.

'Demokracija je sloboda izražavanja mišljenja, a nije anarhija', kaže Đakić

'Nazivati ljude koji rade težak i odgovoran posao bandom lopovskom, uvredljivo je', smatra Đakić. Uvrijedio se zato i HDZ-ov zastupnik i mesar Stjepan Fiolić te bi i on stavio svoj potpis na tu tužbu.

HDZ-ovac Mario Zubović razumije da je Hebranga kao korektnog čovjeka takvo što uvrijedilo, ali smatra da nema potrebe za podizanjem tužbe.

SDP-ovac Slavko Linić istaknuo je da gospodin Hebrang nije naučio da ljudi imaju pravo izražavati svoje mišljenje.

SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević-Marinović kaže da se u poruci 'bando lopovska' ona osobno nije prepoznala.

'Ako se gospodin Hebrang u tome prepoznao, neka podigne privatnu tužbu', rekla je Antičević-Marinović.