'NAJVEĆI POBJEDNICI I NAJJAČA STRANKA'

HDZ-ovci: Pogledajte koliko smo jači od SDP-a

03.06.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Na postizbornoj konferenciji za novinare HDZ-ovi Tomislav Čuljak i Milijan Brkić iznijeli su brojčane pokazatelje koji govore u prilog njihovim tvrdnjama da je HDZ ukupni pobjednik lokalnih izbora te da je Karamarkova konsolidacija vratila stranci epitet najjače političke snage u Hrvatskoj

Politički i glavni tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak i Milijan Brkić pojasnili su kako su 'zbog raznoraznih konstrukcija i spinova' odlučili javnosti pokazati egzaktne podatke o tome kako su građani Hrvatske glasali na izborima. Naglasili su kako je stranačko vodstvo na čelu s Tomislavom Karamarkom uspjelo u nastojanju da se nakon izbora HDZ vrati na scenu kao najjača politička stranka u Hrvatskoj.

'Obzirom u kojim okolnostima je novo stranačko vodstvo prije godinu dana preuzelo stranku, što su nam predviđali i koliko su nam naklonjene bile ankete, uspjeli smo polučiti pobjedu na EU izborima, a na lokalnim izborima pokazali smo da smo najjača politička stranka u 10 plus dvije županije u kojima smo s HSS-om na vlasti. Za razliku od nas, SDP je osvojio vlast u tri županije. Mi smo osvojili 57 gradonačelnika, a SDP 27, zatim 192 načelnička mjesta, dok SDP svega 45', pohvalio se glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić.

Brkić ističe kako o uvjerljivosti HDZ-ove pobjede govori i broj osvojenih vijećničkih mandata. 'Od njih ukupno 8.242 HDZ-u je pripalo 3.150, odnosno 38,22 posto, a SDP-u 1.940 vijećnika ili 23,54 posto. I drugi krug je evidentno da smo dobili 32:21 gradonačelnika, općinski načelnici 54:25; brojke su neumoljive, a podaci su egzaktni', naglasio je Brkić.

'HDZ je zadovoljan izbornim rezultatima, jer smo se nakon godinu dana rada vratili na političku scenu kao najjača stranka, na koju se u budućnosti ozbiljno računa', kaže Čuljak. Otkrio je kako se stranka već počinje pripremati za redovne europske i predsjedničke izbore te da će uskoro zatražiti i prijevremene parlamentarne izbore.

'Izbori to pokazuju, rezultate smo najavljivali i očekivali. U nekim sredinama zacrtali smo osvajanje pojedinih gradova koji su nam bili važni, nismo nažalost uspjeli osvojiti Vukovar i Split, ali nas veseli da smo vratili gradonačelnika Šibenika i Požege, preuzeli Belišće Korčulu i Kaštela. Kad se sve zbroji, ostvarili smo izvanredan rezultat i možemo reći s pravom da smo na lokalnim izborima ostvarili pobjedu, to se vidi po broju župana, gradonačelnika i načelnika općina; nemoguće je zbrajati na neke druge načine, jer su ovo lokalni izbori i svaka jedinica lokalne zajednice ima svoju težinu i svoje birače. I najmanja općina, najmanji grad jednako su nam važni', ponosno je istaknuo Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a.

Naročito im je drago, ističe Čuljak, što su uspješniji od SDP-a. 'Ne znam je li socijalistička ili socijalna stranka, ali izgubili su sve što su imali, osim socijalizma kojeg su ostavili – sve drugo su izgubili. Od 576 jedinica lokalne samouprave (JLS): HDZ je u 259 pobijedio, a SDP u 75. Omjer je 44,97 posto za HDZ i 13,02 posto za SDP', trijumfalan je bio Čuljak.

Prozvao je SDP-ovce da dijele jedinice lokalne samouprave na siromašne i bogate. 'Valjda neće ukinuti pravo glasa siromašnim građanima i JLS u kojima je mali proračun', spočitava dalje Čuljak.

O HDZ-ovoj superiornosti nad protivnikom Čuljak je iznio i sljedeći podatak: u gradovima koji broje preko 15.000 birača HDZ ih je odabralo 13, a SDP samo osam.

Zahvalili su svim biračima koji su izašli na izbore, a posebno biračima HDZ-a i koalicijskim partnerima. Pojasnili su da se u koalicije na lokalnim razinama središnjica neće miješati. 'U Zagrebu je tako sve prepušteno gradskoj organizaciji HDZ-a, koliko znam, s Bandićem se nije razgovaralo', rekao je Brkić.