folklor ili provokacija?

HDZ-ovac Herman odgovorio Milijanu Brkiću oko Užičkog kola na Jelačić placu: Kolo je to koje nikoga ne zanima

10.07.2021 u 18:32

Bionic
Reading

Šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman odgovorio je Milijanu Brkiću, bivšem HDZ-ovom potpredsjedniku Hrvatskog sabora i zamjeniku predsjednika HDZ-a koji je na Facebooku je komentirao plesanje Užičkog kola koje su na Trgu bana Josipa Jelačića jučer otplesali folkloraši iz Srbije

'HDZ danas podržava isti broj građana Hrvatske kao i nakon Oluje. Taj HDZ nije idealan, ali vodi odgovornu politiku i građani to vide. Naravno da HDZ- ova politika nije nikakvo Užičko kolo na Trgu bana Josipa Jelačića, koje neki žele prikazati kao nekakvu metaforu hrvatske političke zbilje.

Zapanjujući je stupanj nemaštovitosti u traženju izlike za ponavljanje izlizanih i protokom vremena davno demantiranih teza o tobožnjem žrtvovanju nacionalnog ponosa i interesa u zamjenu za međunarodne karijere. Fascinantan je napor da se povežu stvari koje nikakve međusobne veze nemaju. Kolo u kojem se takve teze kreiraju odavna je izgubilo korak s vremenom i poveznicu sa stvarnošću. Kolo je to koje nikoga ne zanima, napisao je Herman na Facebooku. 

Podsjetimo, Brkić je danas na Facebooku napisao objavu pod naslovom: E moj narode - e moj HDZ.

'Tema 55. Međunarodne smotre folklora Zagreb je Nematerijalna kultura kao živa baština, a ovogodišnji program su upotpunili pojedinci i skupine prikazujući vrijednosti folklora u Hrvatskoj i svijetu. U sklopu ovog događaja danas je “spontano upriličeno” predstavljanje susjedne nam Republike Srbije s plesnom točkom Užičko kolo u opančićima uz prigodno mahanje srpskom zastavom s Obrenovića grbom, doduše izvan planiranog programa. Naivno ili ne? Procijenite sami', napisao je među ostalim Brkić.