VLADIMIR GREDELJ

HDZ-ov odvjetnik bijesan zbog USKOK-ovog tretmana

23.11.2011 u 14:18

Bionic
Reading

Odvjetnik osumnjičenog HDZ-a u aferi Fimi media Vladimir Gredelj javno se požalio na tretman USKOK-a. Naime, kad ga je zatražio cjelokupni spis i uvid u dokumentaciju, USKOK ga je odbio

Kao branitelj okrivljene pravne osobe - Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) - obavještavam hrvatsku javnost i građane o još jednom u nizu očitih primjera nedosljednosti i neujednačenosti postupanja pravosudnih tijela Republike Hrvatske. Na službeni zahtjev za uvid u dokumentaciju kao i preuzimanje ostatka spisa, a koji sam uputio USKOK-u kao tijelu koje provodi istragu protiv moje stranke, dobio sam ničim obrazložen odgovor da isto nije moguće u dogledno vrijeme, požalio se Gredelj.

Kaže da USKOK-ov čin 'predstavlja kršenje prava okrivljenika na obranu te da je to jedan od dokaza da HDZ nije ravnopravna stranka u postupku i da se gore navedeno tijelo nadležno za postupanje nalazi u evidentno jačoj poziciji'.

'U ovakvoj političkoj, pravnoj i medijskoj atmosferi, u kojoj se svakodnevno insinuira podizanje optužnice, iako niti istraga još nije dovršena, uskraćivanjem prava na uvid u spis mojoj stranci, USKOK takovim postupanjem dovodi u pitanje ostvarenje i zaštitu elementarnih prava okrivljenika na obranu i pošteno suđenje', tvrdi Gredelj i izražava 'ljudski i profesionalni revolt te duboku ogorčenost ovim činom'.

'S obzirom na pozitivne pravne propise hrvatskog zakonodavstva kojima se predviđa zaštita prava svih okrivljenika, pa tako i HDZ-a, primoran sam ovim putem apelirati na nadležne institucije da postupaju sukladno zakonom propisanim dužnostima i ovlaštenjima', zaključio je Gredelj.