ANTE ĆORUŠIĆ

HDZ-ov kandidat za ministra zdravlja objasnio svoj stav o pobačaju

30.12.2015 u 07:36

Bionic
Reading

Nakon 24 godine odgađanja rasprave o ustavnosti prava na pobačaj, što je još 1991. zatražio Hrvatski pokret za život i obitelj, početkom prosinca Ustavni sud potvrdio je da je predmet obrađen do stupnja da se o njemu može početi raspravljati. Svoj stav o tom pitanju objasnio je u dnevniku HRT-a i HDZ-ov mogući ministar zdravlja Ante Ćorušić

Predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo, podsjetimo, bio je jedan od sedmorice eksperata koji je dao mišljenje da ljudski život počinje spajanjem muške i ženske stanice.

'To je dokazana znanstvena činjenica, mi to ne možemo opovrgnuti. Prema tome, ako gledamo legislativno i biološki, pobačaj jest dogovorena forma. Ali to je dogovorena forma nasilnog prekidanja ljudskog života', kazao je dodavši da apsolutna zabrana pobačaja ne dolazi u obzir.

Ćorušić kaže da je predmetni zakon kojim se regulira pobačan na snazi od 1968. godine, i da je donesen za vrijeme totalitarnog sustava.

'Moderna hrvatska država ne može biti rob zakona donesenog za vrijeme komunističkog režima', rekao je Ćorušić, dodajući da zakon valja 'promijeniti, uljuditi, poboljšati proceduru, a u interesu zdravlja žena, ali i u interesu te nerođene djece',

On kaže da je razgovarajući sa ženama koje su namjeravale pobaciti, trećinu njih odgovorio od pobačaja.

Jučer je Ženska mreža Hrvatske prosvjedovala pred Ustavnim sudom koji će uskoro početi razmatrati zahtijev da se zabrani pobačaj.

Ženska mreža traži odbacivanje zahtjeva, a izrazila je i bojazan da bi jačanje desnice moglo ugroziti prava žena. Suce su i pisanim putem upozorili da je zakon iz 1978. u skladu sa svim međunarodnim dokumentima. Aktualni politički trenutak, kažu, nikako ne ide u prilog poštovanju prava žena.

Ustavni suci pri donošenju odluke moraju odgovoriti na ključno pitanje - kada počinje život.

'Od tog trenutka pa nadalje pobačaj bi bio zabranjen i ne bi se mogao provoditi. Na to će pitanje Ustavni sud u svojoj odluci dati nekakvo stajalište uvažavajući mišljenje eksperata koje je zatražio', kaže Mato Palić, stručnjak za ustavno pravo.

Baš zato što sve predugo traje, Palić smatra da će prijedlog odbiti. Ustavni sud bio je bez komentara. Pretpostavlja se da bi odluku mogao donijeti prije lipnja sljedeće godine, kada gotovo polovini sudaca istječe mandat.