AMBICIOZNI CILJEVI

HDZ-ov kandidat za ministra poljoprivrede: Vratit ćemo život na selo!

30.12.2015 u 20:44

Bionic
Reading

Poljoprivrednici su u novoj Vladi poželjeli resornog ministra koji će se založiti za novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kao i pravilnike Programa ruralnog razvoja za Mjeru 4, sređivanje tržišta poljoprivrednih proizvoda, ali i podizanje samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje kako bi se što manje hrane uvozilo u Hrvatsku

Zbog rascjepkanosti poželjeli su i jedinstvenost. Iako o imenima ne žele govoriti, u razgovoru za tportal predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić otkriva kako je 'po tom pitanju' uočio programe HDSSB-ova Željka Kraljička, ali i Krunoslava Zmaića, predsjednika HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo. On je i jedno od imena o kojima se već ranije kalkuliralo kada se govorilo o mjestu budućeg ministra poljoprivrede.

'Voljeli bismo ministra koji je funkcionirao u nekom sustavu poljoprivrede ili da je vodio takav sustav. Takav čovjek poznavao bi probleme te što treba poduzeti. Uvijek smo dobivali nekakve ministre koji nisu bili ni u kakvim sustavima, dakle nisu znali kakvi su nam problemi', objašnjava prvi čovjek HPK Matija Brlošić.

Iako u politiku ne želi ulaziti, od budućeg ministra poljoprivrede očekuje, između ostalog, da HPK kao institucija dobije status kakav uživaju ostale komore u Hrvatskoj, s obzirom na njihovo članstvo u europskom udruženju Copa-Cogeca koje zastupa interese 23 milijuna europskih farmera i njihovih obitelji.

'Prethodni ministar je izbacio HPK iz igre i onemogućio mu rad ukinuvši obvezno članstvo dok su ostale komore to zadržale. To nije radio samo Jakovina, takvu je odluku donijela Vlada u cjelini, što smatramo nekom vrstom obračuna s HPK-om', dodao je.

Jedno od imena u igri za ovu ministarsku fotelju je 41-godišnji profesor agroekonomike osječkog Poljoprivrednog fakulteta Krunoslav Zmaić, a on o tome, za sada, ne može ništa reći. No nešto ranije ispred HDZ-ova Odbora za poljoprivredu prozvao je ministra Tihomiru Jakovinu kao najodgovornijeg za loše stanje u tom resoru.

'Programom koji smo predstavili želimo vratiti život na selo te zaustaviti negativne trendove ne samo u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, nego i napuštanje ruralnog prostora kao takvog. Svakako želimo uključiti poljoprivrednike te želimo osnažiti ono što do sada nismo imali jer smo marginalizirali HPK koji bi trebao biti u direktnoj komunikaciji s Ministarstvom i proizvođačima da bi se integrirao taj odnos. Sve je to obuhvaćeno programom i napravljeno, i ako HDZ dobije Ministarstvo, ići će se u tom smjeru', rekao je Zmaić za tportal.

Brlošić očekuje i da se poradi na jedinstvenosti poljoprivrednika jer smatra da 1200 udruga ne pridonosi zajedničkom mišljenju i rješavanju problema, nego samo odmažu u reformama i projektima u poljoprivredi.

'Dolaskom svakog ministra osnivale su se neke nove i nove udruge, što je dovelo do rascjepkanosti. Spremni smo se ponuditi budućem ministru kao HPK jer bismo voljeli, s obzirom na to da smo prisutni u Europi, iskoristiti model i način da se poljoprivrednici konačno udruže te imaju svoju instituciju kroz koju će djelovati u Bruxellesu, kao i kod kuće', zaključuje Brlošić.