MIŠLJENJE STRUČNJAKA ZA USTAVNO PRAVO

HDZ je ozbiljno zaprijetio: Pazite što govorite!

21.10.2011 u 14:55

Bionic
Reading

Skidanje imuniteta saborskom zastupniku Željku Jovanoviću, po mišljenju Zvonimira Lauca, stručnjaka za ustavno pravo, graniči s 'ozbiljnim prijetnjama da moraju paziti na svaku izgovorenu riječ'. Lauc upozorava i da 'to nije u skladu sa slobodnim mandatom zastupnika'

'Sve mi je to nekako 'aus vinkl', kako bismo u Osijeku to rekli, dakle izvan okvira, odnosno svih pravila koji su normalni u jednoj normalnoj zemlji, no mi samo proizvodimo nove ekscese', prokomentirao je događanja u Saboru prof. Zvonimir Lauc s katedre ustavnih i političkih znanosti na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Podsjeća da postoji mogućnost da imunitet zastupnika bude ukinut, ali i ukazuje na to da to može biti učinjeno pod jasno određenim okolnostima. 'Ipak, sve je pitanje neke prakse, a praksa je do sada bila takva, barem u Hrvatskoj, da se nikome nije skidao imunitet zbog javno izraženog mišljenja', rekao je Lauc.

Komentirajući izjave predsjednika SDP-a, ujedno i saborskog zastupnika te stranke, Zorana Milanovića, po kojemu je ukidanjem imuniteta Jovanoviću u Saboru izveden 'mali ustavni udar', Lauc ukazuje da se 'imaju pravo ljutiti na taj izuzetak jer se radi o verbalnom deliktu', no i ukazuje da će 'vrijeme pokazati kako će se sve to razviti i riješiti'.