UNATOČ ŠEKSOVOJ ISPRICI

HDZ je izgubio kvorum!

19.10.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Izražavajući žaljenje zbog svojeg ispada na prekjučerašnjoj sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva, potpredsjednik Sabora HDZ-ov Vladimir Šeks ispričao se svima koje je povrijedio i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, no pomoći nije bilo, HDZ je izgubio kvorum

'Želim izraziti žaljenje što sam isprovociran izjavama i ponašanjem zastupnika SDP-a na sjednici Mandatno-imunitetnog Povjerenstva i sam neprimjereno reagirao. Ispričavam se svima koje sam povrijedio i onima koji se osjećaju povrijeđenima i čitavoj hrvatskoj javnosti', kazao je potpredsjednik parlamenta Vladimir Šeks u svojoj isprici za govornicom Sabora i opet zapravo okrivio SDP-ovce. Naime, iz njegove isprike proizlazi da su i oni krivi za njegov ispad jer su ga isprovocirali.

Istu je ispriku Šeks ponovio i pred novinarima ispred sabornice, kazavši da se nije ispričao po nalogu premijerke Jadranke Kosor, nego samostalno i zaključio: 'Što će napraviti druga strana, to je njihova stvar'. Ipak, valja podsjetiti da je vrh HDZ-a jučer poslijepodne održao sastanak u zgradi Vlade nakon što je oporba zaprijetila bojkotom. Šeks je po njegovom završetku, doduše, ustvrdio da o tome nije bilo riječi, nego o stranačkim stvarima. 

Da je Šeks svojom isprikom relativizirao svoju krivnju, kazala je i SDP-ova zastupnica Gordana Sobol, kojoj je Šeks na MIP-u poručio da se 'drži pristojnosti kao što se drži plesa na štangi'. Sobol je rekla da u životu dobro dođe takva isprika, ali da nije sigurna da Šeks ovakav agresivan ispad neće ponoviti.

'Cijenimo ispriku, to je hvale vrijedan potez Vladimira Šeksa', kazala jeHNS-ova Vesna Pusić, koja je zajedno s ostatkom oporbenjaka iznenađenih Šeksovom isprikom, čekala ispred sabornice daljnji razvoj situacije.Naime, upravo zbog Šeksovog ispada oporba je odlučila bojkotirati rad Sabora, čemu su se pridružili još neki zastupnici.

Na kraju, čak ni Šeksova isprika, a ni dovlačenje HDZ-ovih zastupnika koji boluju, nije pomoglo da HDZ stekne kvorum. Predsjednik Sabora Luka Bebić nakon isprike Šeksa rekao je da je ljudski griješiti, kazavši kako je dobro da se neki zastupnik ispriča za ono što je u žaru političke borbe izrekao. 'To je ljudski', zaključio je Bebić.

Nakon Šeksa za govornicu je stao SDSS-ov Milorad Pupovac i zatražio da se sazove proširenu sjednicu Predsjedništva kako bi Sabor završio zasjedanje na primjeren način. 'SDSS ne želi sudjelovati u radu Sabora, ne dok je ovakvo stanje. Smatram svojom dužnošću da, dok se taj sastanak ne održi, ne sudjelujemo u radu Sabora. Molimo da se steknu uvjeti za dogovor kako i kojim tempom privesti ovu sjednicu kraju, a na način koji je drugačiji od načina na koji je vođena do sada', poručio je Pupovac.

SDP-ov Slavko Linić kazao je da će se odazvati pozivu da sudjeluju na predsjedništvu samo ako će se do kraja ove sjednice Sabora razgovarati o zakonima koji su uistinu važni, a ne o zakonima koji služe kao predizborni trik, dok je Pusić rekla da se jasno pokazalo kako nemaju većinu te da je vrijeme da se ide po novi legitimitet.

Predsjednik Sabora Luka Bebić najavio je da će u skladu s poslovnikom i ovlastima konzultirati klubove zastupnika i sazvati proširenu sjednicu Predsjedništva Sabora s ciljem da završe zasjedanje u rokovima te najavio nastavak sjednice Sabora u srijedu.

U sabornici je danas bilo oko sedamdesetak zastupnika, a za kvorum ih je, podsjetimo, potrebno 77. HDZ-u, čiji su zastupnici od Andrije Hebranga do Vladimira Šeksa tvrdili da će imati kvorum, leđa su okrenuli nezavisni zastupnici Zlatko Horvat i Ivan Čehok, zastupnik talijanske manjine Furio Radin te Ratko Gajica i Mile Horvat iz Kluba SDSS-a, a u sabornici nije bila ni Đurđa Adlešič, premda je došla u zgradu Sabora.

Šemso Tanković, također se predomislio pa HDZ ni od njega nije mogao očekivati potporu, tako da je sasvim uzaludno bilo jutrošnje zazivanje 'dragoga boga' i dovlačenje HDZ-ovaca s bolovanja i porodiljnog dopusta. Naime, nakon što su saborski zastupnici Kukuriku koalicije jučer najavili da više neće sudjelovati u radu ovog saziva Sabora, u tome su ih podržali i Hrvatski Laburisti, a rezerva za kvorum HDZ-u neće biti ni HDSSB, niti HSP.