ŠUICA PRVA NA LISTI

HDZ izabrao kandidate za Europski parlament

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 13.03.2013 11:09
  • Objavljeno 12.03.2013 u 14:22
Dubravka Šuica

Dubravka Šuica

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Nacionalni odbor HDZ-a je na prijedlog Predsjedništva HDZ-a potvrdio listu kandidata za Europski parlament, koja je sastavljena od HDz-ovaca, ali i kandidata iz njihovih koalicijskih stranaka

Listu od 12 kandidata koje je HDZ predložio za Europski parlament predvodi predsjednica HDZ-ovog Odbora za vanjsku politiku i bivša dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica. Na drugom i trećem mjestu na listi smjestili su se aktualni HDZ-ovi promatrači u Europskom parlamentu - bivši državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Andrej Plenković te bivši savjetnik premijerke za vanjsku politiku Davor Ivo Stier. Četvrto mjesto na listi pripalo je aktualnoj šefici HDZ-ovog Odbora za regionalni razvoj i bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu financija Ivani Maletić, koja je u tom vladinom resoru bila zadužena za fondove Europske unije. Na petoj poziciji smjestila se bivša Tuđmanova tajnica i saborska zastupnica Zdravka Bušić.

Šesto mjesto pripalo je koalicijskom partneru HSP-u dr. Ante Starčević, kojeg će ako dobije dovoljan broj glasova, u Europskom parlamentu predstavljati šefica stranke Ruža Tomašić.

Na sedmom i osmom mjestu smjestili su se HDZ-ovci iz dijaspore - savjetnica predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande Željana Zovko te Kristijan Tušek, koji je trenutačno na funkciji konzula RH u Njemačkoj.

Deveto mjesto na listi predviđeno je za Antuna Krševana Dujmovića, znanstvenika s Instituta za međunarodne odnose i predsjednika HDZ-a četvrti Gornji grad - Medveščak.

Deseto i jedanaesto mjesto zauzeli su bivši državni tajnici - onaj zadužen za vode u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Zdravko Krmek te bivši državni tajnik u u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Ivan Bubić.

Posljednje 12. mjesto na listi ostavljeno je za predsjednika BUZ-a (Blok umirovljenici zajedno) Milivoja Špiku

U razgovoru s novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a, predsjednik te stranke Tomislav Karamarko kazao je da su se prilikom odabira kandidata vodili kriterijima poput 'visoke stručnosti, dokazanosti kroz stranački rad i sposobnosti', ali i poznavanjem stranih jezika.

Upitan koliko očekuje da će kandidata proći, Karamarko je rekao: 'Nadam se dobrom rezultatu, dokazat ćemo na toj realnoj anketi kako stojimo u hrvatskoj javnosti.'

Zadovoljna izborom bila je i Dubravka Šuica koja predvodi listu kandidata.

'Ovo je izvanredna lista, ima puno žena - pet žena i sedam muškaraca, dakle, kvota je zadovoljena', kazala je Šuica, kojoj su novinari postavili i nekoliko pitanja na engleskom, na koje je ona, kao profesorica engleskog i njemačkog jezika, spremno odgovorila.

Zanimanje kod novinara izazvala je i činjenica da je jedno mjesto na listi sačuvano za HSP dr. Ante Starčević, koji je u kampanji za referendum o pristupanju Europskoj uniji, bio žestoko protiv ulaska Hrvatske.

'Oni su korigirali svoje stavove, da nisu ne bismo bili u koaliciji. Mi smo duboko i čvrsto za EU', komentirao je Karamarko

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!