ZAOKRET KOALICIJSKIH PARTNERA

'HDZ iskoristio Srbe, a HSS je stranka tamburaša koja nikome ne treba'

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 03.10.2011 16:15
  • Objavljeno 03.10.2011 u 14:41
14 Opći sabor HDZ-a - Antonio Lopez-Istruiza i Josip Friščić

14 Opći sabor HDZ-a - Antonio Lopez-Istruiza i Josip Friščić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Kukuriku koalicija poželjna je udavača, koja ne krije sklonost otvorenoj vezi premda u već postojećoj poligamiji ni sad ne manjka strasti. Ipak, vlast je slast, a politika dama lakog morala, pa ne čudi što su HSS i SDSS, do jučer još, usprkos svim koketiranjima sa strane, vjerni koalicijski partneri HDZ-a, u predvečerje izbora skloni zamijeniti strane. Logičan potez, smatraju politički analitičari, podsjećajući da je politika ipak najčešće brak iz interesa

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac priznao je prije nekoliko dana da SDSS-u ideološki i politički nema bliže stranke od SDP-a, pojasnivši kasnije kako je odavno poznato da su njegovi stavovi lijevi te da je povjerenjem u ovom trenutku bliži SDP-u, najavljujući da će se na izborima radije prikloniti toj opciji, budu li o suradnji postigli sporazum. Gotovo istovremeno oglasio se i HSS-ov šef Josip Friščić, kazavši kako ne može reći da bi odbio SDP-ov poziv nakon izbora.

'Ne sumnjam da je Pupovac osobno lijevog uvjerenja, no kad ste manjina, onda je i nekako logično da ste pri vlasti jer tako možete ostvariti svoje ciljeve. Nažalost, to je ono nešto duboko pokvareno u toj priči da morate biti s onima s kojima se duboko ne slažete, ali su vam oni sredstvo za ostvarenje ciljeva', kaže politički analitičar Jaroslav Pecnik.

'HDZ je iskoristio SDSS'

Međutim, 'HDZ je sada već toliko iskoristio, maksimalno, Pupovca i SDSS, i sada mu više nije potreban, što se uostalom vidjelo i prilikom odluke Ustavnoga suda o ukidanju dvostrukoga prava glasa za manjine, što je Pupovac doživio kao nož u leđa. Premda, trebao bi znati s kim je tikve sadio, no, dakako, u politici se uvijek gledaju interesi', kaže Pecnik. Stoga, dodaje, 'ne čudi ovo Pupovčevo nuđenje lijevoj koaliciji, koja bi ga i mogla prihvatiti, jer zašto ne imati sigurnu većinu'.

Uostalom, na pitanje 'biste li u postizbornu koaliciju sa SDSS-om', SDP-ov šef Zoran Milanović odgovorio je u jučerašnjem intervjuu za 'Dnevnik' Nove TV: 'Mi smo moderna stranka liberalnog centra. Treba nam podrška što većeg broja ljudi da provodimo ono što smo obećali. Ukoliko bude potrebno, spremni smo razgovarati sa svima onima koji dijele naše vrijednosti.'

U međuvremenu, na koju god stranu ga zanijelo, ne treba zaboraviti da Pupovac upravo s obzirom na odluku Ustavnoga suda mora računati i da SDSS, kako je već primijećeno, više nema monopol na Srbe jer unutar srpske zajednice postoje i druge političke stranke i udruge. Pa ipak, Pecnik smatra da 'Pupovac ima dobru poziciju, jer su Srbi jedina ozbiljna manjina u Hrvatskoj s obzirom na brojnost'.

'HSS treba biti sretan ako uopće uđe u Sabor'

S druge strane, u ponudi pred Kukuriku koalicijom stoji i HSS, čiji je šef Friščić, unatoč oštrom nastupu pred vlastitim biračima, istovremeno preko medija sklon davati bitno drugačije izjave pa je tako u intervjuu Novom listu ustvrdio da 'ne može reći da bi odbio Milanovićev poziv nakon izbora'.

Situacija je na prošlim parlamentarnim izborima bila sasvim suprotna, Friščić se čak nije ni javljao da bi Milanovićev poziv mogao odbiti. Bez opasnosti od nekakvog zlog pamćenja, takva situacija teško da će se ponoviti, a pogotovo s obzirom na ono što kaže Pecnik: 'HSS je neozbiljna stranka tamburaša koja nikome nije potrebna osim Friščiću i Pankretiću i moći će biti sretni ako uopće uđu u Sabor, pa je logično da traže način opstanka'.

'Birači bi ih na ovim izborima mogli kazniti za sve ono što su napravili, odnosno, bolje rečeno, za sve ono što nisu napravili. HSS bi možda mogao probati nešto s HSP-om, ali teško, jer HSS su ipak soft-nacionalisti', kaže Pecnik, uz podsmijeh gledajući na najnoviji savez seljaka i zelenih.

'HSS se sada, nakon što HDZ ne želi s njima, zapravo nudi svima, a nitko ih ne treba. Međutim, Milanović je pragmatičan pa bi i mogao uzeti taj mandat, dva', ali - podsjeća Pecnik: 'Kome zapravo trebaju stranke koje nose balast suradnje s HDZ-om i teret odgovornosti za ovo loše stanje u kojemu se Hrvatska nalazi?'

Političko trgovanje uobičajena pojava

Najnoviji SDSS-ovi i HSS-ovi postupci ne čude ni političkoga analitičara Žarka Puhovskog, koji podsjeća da je 'riječ o uobičajenom ponašanju pred izbore u svim političkim sredinama'. 'Riječ jest o činu trgovanja, ali jasno je da je pitanje samo hoće li pobjeda biti apsolutna ili relativna. Bude li apsolutna, nestat će sve te strančice, što ne bi bilo dobro jer bi moći bilo previše na jednom mjestu, a bude li relativna, dobro je imati prostora, a poznato je da u politici jedni završe s drugima iz interesa, vrlo rijetko zbog svjetonazora', podsjeća Puhovski.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi