SPORNA AUTOCESTA

HDZ-i u BiH osudili nadglasavanje hrvatskih ministara

28.08.2009 u 18:52

Bionic
Reading

Dva HDZ-a u BiH oštro su u petak osudila nadglasavanje hrvatskih ministara u federalnoj vladi u četvrtak, čime bi se mogao na dulje vremena odgoditi početak gradnje autoceste na koridoru Vc kroz Hercegovinu

Na sjednici u četvrtak bošnjački su ministri nadglasali hrvatske i tako promijenili odluku o projektu.'Takva je odluka katastrofalna za međusobne odnose i za sami projekt. Mislio sam kako je prošlo vrijeme da se nadglasa cijeli jedan narod na jednom tako važnom pitanju. Očito je riječ o sustavnom radikaliziranju stanja na što mi nećemo nasjesti', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u petak za lokalne medije u Mostaru.

Ministri iz reda HDZ-a BiH i HDZ 1990. odlučili su obustaviti rad u vladi Federacije u znak prosvjeda zbog nadglasavanja o pomicanja trase autoceste na lokacijama kod Mostara i Počitelja, što bi pripremne radove odgodilo za najmanje dvije godine.

'To je pogrešan i štetan politički i gospodarski potez. Politički zato što je nadglasavanje jednog konstitutivnog naroda na tako važnom pitanju vrlo loša poruka i daje nam argumente da se mora otvoriti cjelovita reforma države koja bi donijela jednakopravnost za sva tri naroda', rekao je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić. Ljubić je donedavno bio državni ministar prometa i veza BiH te je ocijenio da ne postoje razlozi za naknadne promjene trase, budući su provedebe sve stručne i političke procedure.

Ljubić je potvrdio kako je čelnicima HDZ-a BiH, SDA i SBiH-a uputio pismo u kojemu predlaže da se u utorak održi sastanak na kojemu bi se izašlo iz sadašnje krize zbog nadglasavanja hrvatskih ministara.