KOJI JE DALJNJI POTEZ VLADE?

HDZ i sindikati ne vjeruju u uštede od outsourcinga

17.09.2014 u 22:45

Bionic
Reading

Odustaje li Vlada od spin off-a? Je li u pitanju strah od referenduma ili strah od izbornog neuspjeha? A možda zaista bez privatizacije nema uštede? Taj odgovor, doduše bez predstavnika Vlade, pokušao se dobiti u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno'

Ne tako davno uvjeravali su nas kako ćemo prelaskom 20.000 ljudi iz javnog u privatni sektor uštedjeti 700 milijuna kuna. Zatim su se dosjetili objedinjavanja pomoćnih djelatnosti u javno megapoduzeće, a onda navodno odustali od svega, prenosi HRT.hr.

'Vlada je izračunala uštedu od 700 milijuna kuna od outsourcinga (izdvajanja) nekih djelatnosti u zdravstvu. Ne znamo na temelju čega su to izračunali. Po našoj računici ne bi bilo uštede. Doveli bi u poziciju radnike i u opasnost zbog kojega zdravstvo postoji - pacijenta. Spremačice ne zovem spremačicama, nego djelatnicama u odjelu za higijenu', rekla je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

'Nemam ništa protiv privatnika, ali ću se boriti da u javno zdravstvo ne uđe privatluk. Tko može kuhati 50 dijeta, boriti se protiv hospitalnih infekcija. Mi smo javno dobro. Mi smo osjetljivi. Ljudi, nemojte se igrati. Naša hrana je terapija za pacijenta', bila je odrješita Avberšek.

'KBC Zagreb je imao praonu u outsourcingu. Mi smo bolnica, ne možeš bilo kako prati i bilo kako dostavljati veš. Ravnateljica je ustanovila i rekla javno na Hrvatskom radiju da je outsourcing skuplji, da posteljina koju koristi pacijent više zamazana nego čista. Kada je istekao ugovor, jer se ne može raskinuti, bolnica je uzela praonu u svoju vlastitu režiju. Najjeftinije je kad se radi u vlastitoj režiji i kad se to može kontrolirati', navela je primjer Avberšek.

Predsjednik Odbora za financije HDZ-a Tomislav Ćorić rekao je da uštede ne bi bila 700 milijuna kuna. 'Uštede bi bile znatno manje. Potpuna je neujednačenost stavova, dugo vremena se jedno rješenje nameće javnosti, a onda dio koalicijskih partnera odustaje od toga. Tom problemu treba pristupiti dubokom analizom efekata, a to nije ovdje učinjeno', rekao je.

HDZ je načelno za outsourcing, ali u ovom slučaju konkretno ne. 'Radi se o gospođama od 45 do 50 godina života koje bi ostale bez posla. Višak na tržištu rada. Gdje s njima, prekvalifikacija, nezaposlenost će rasti, opet će završiti na teret države. Problemu treba šire pristupiti', smatra Ćorić.

'Analizu o uštedi nisam vidio. U odnosu na ukupni trošak od 3,7 milijardi uštedjeti 20 posto nije nemoguće jer se u tržišnoj utakmici može uštedjeti u odnosu na javnu tvrtku', iznio je svoje mišljenje poduzetnik i zagovornik slobodnog tržišta Davor Huić.

'Iza efikasnosti je da dobijete više za manje. Ušteda u nabavi, reorganizaciji ljudstva, ukidanju praznog hoda. U tržišnoj utakmici kompanija cijena neke usluge može se bolje definirati, a onda i smanjiti', smatra Huić.