ANTO NOBILO:

'HDZ i Šeks manipuliraju Odvjetničkom komorom'

Bionic
Reading

Prema kodeksu odvjetničke etike, ja ne mogu birati klijente, prema tome, branio bih svakoga, pa i Ratka Mladića, rekao je u intervjuu za Nezavisne novine odvjetnik Anto Nobilo

'Prema kodeksu odvjetničke etike, ja ne mogu birati klijente prema simpatičnosti. S tim u vezi, načelno, branio bih svakoga, pa i Ratka Mladića, međutim, kako sam deset godina proveo u Hagu braneći Tihomira Blaškića, više nisam spreman putovati izvan Hrvatske i živjeti u Nizozemskoj, a u profesionalnom smislu izbjegavam braniti optuženike za ratne zločine, jer sam se deset godina bavio samo ratnim zločinima i teško bi me bilo nagovoriti da se opet vratim na tu staru temu', izjavio je Nobilo.

Govoreći o tužbi Hrvatske protiv Srbije, Nobilo ističe da ni tužba Hrvatske za genocid protiv Srbije ni protutužba Srbije nisu pravno osnovane, te da s tim tužbama ni jedna ni druga strana neće uspjeti na sudu.

'Hrvatska tužba za genocid je suviše često korištena u političke svrhe radi dobivanja popularnosti sadašnje Vlade, tako da je ovoj Vladi teško donijeti odluku o povlačenju', ističe Nobilo.

Odgovarao je i na pitanja vezana uz suđenje Damiru Polančecu rekavši da presuda u predmetu 'Borovo' još nije napisana i čim bude napisana, u zakonskom roku uložit će žalbu. 'Mislim da u tom predmetu stojimo relativno dobro i da imamo snažne argumente kojima ćemo pobijati presudu', rekao je Nobilo.

Na pitanje da li politika u Hrvatskoj još uvije utječe na pravosuđe Nobilo je odgovorio da je u Hrvatskoj otvoreno nekoliko velikih afera, gdje su direktno ili indirektno umiješani pripadnici političkog establišmenta, odnosno vrha HDZ-a, direktori velikih državnih tvrtki, pa i njegov klijent, bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. 'Polančec je spreman odgovarati za bilo koju radnju koju je osobno napravio, a koja bi eventualno predstavljala obilježje bilo kojeg kaznenog djela. Međutim, on nije spreman odgovarati za odluke Vlade za koje su glasali svi ministri i bivši premijer i za odluke za koje je glasalo Predsjedništvo HDZ-a.' Smatra da on ne može biti žrtveno janje za njihove odluke te da trebaju odgovarati ili svi ili nitko.

Osvrnuo se i na svoju situaciju unutar Odvjetničke komore zbog nekih svojih poteza prilikom obrane Damira Polančeca. 'Predsjednik Odvjetničke komore je, isti dan kada je potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks zatražio u svibnju da se protiv mene pokrenu disciplinski postupci, to i učinio. Podudarnost najprije zahtjeva politike i revnog izvršavanja tog zahtjeva unutar istog dana ukazuju da je Odvjetnička komora, bolje rečeno, njen predsjednik, instrumentaliziran od strane vladajuće stranke i potpredsjednika Šeksa', rekao je Nobilo.

U toj disciplinskoj prijavi, koju još nije prihvatio disciplinski tužitelj, nastavlja on, predsjednik Odvjetničke komore kaže da je naštetio ugledu Odvjetničke komore jer je optužio politički vrh za miješanje u sudske postupke.

'Mislim da je u hrvatskoj javnosti bilo potpuno jasno da sam ja svojim postupanjem podigao ugled odvjetničke struke, a da je predsjednik Odvjetničke komore svojim poslušnim izvršavanjem političkih naloga srozao ugled odvjetničke struke. Javno su mi gotovo svi viđeniji odvjetnici dali podršku, pa čak je i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović iz daleke Kine, gdje je bio u posjetu, osudio takvo postupanje predsjednika Odvjetničke komore', pohvalio se Nobilo.