IVAN GRUBIŠIĆ UOČI DRUGOG KRUGA

'HDZ i policija krali su glasove u Imotskom, Vrlici i Sinju'

27.05.2013 u 15:49

Bionic
Reading

Nezavisni kandidat za splitsko-dalmatinskog župana Ivan Grubišić teško je optužio svoje konkurente iz HDZ-a da su zajedno s policijom sudjelovali u namještanju prvog kruga izbora, posebno na području Imotskog, Vrlike i Sinja

'Na području Imotskog oko 1.500 birača dovedeno je iz Bosne i Hercegovine kako bi glasovali za tamošnjeg gradonačelnika, a on im je na povratku svima dao po 200 kuna. U Vrliku su dolazili autobusi iz Bosne i nitko na to nije reagirao, a rezultati sa sinjskog područja čekali su se do dva sata ujutro. Konačni zbroj iznosio je 121 posto pa se naknadno korigirao', tvrdi Grubišić.

'Da, bilo mi je žao i bio sam potišten jer ni policija nije reagirala - očito postoji njena sprega s desnom opcijom. Očekivao sam fer i korektnu borbu, pogotovo od onih koji su prije izbora potpisali kodeks o viteškom ponašanju, a oni se ponašaju potpuno suprotno i udaraju po don Ivanu kao po krepanom magarcu. Nemaju ni struku, ni znanje, nego manipuliraju narodom kojeg smatraju nepismenim', dodao je Grubišić.

Tvrdi i da uoči nedjeljnih izbora neki svećenici na splitskom i kaštelanskom području otvoreno s oltara pozivaju da se 'ne glasuje za popa'.

Unatoč zaostatku u prvom krugu izbora za HDZ-ovim Zlatkom Ževrnjom, uvjeren je u konačnu pobjedu jer, kako kaže, 'vjeruje u čuda'. Zajedno s kandidatima za dožupane Nikšom Jajcem i Dujom Draganjom posebno se osvrnuo na slučaj općine Dugopolje koja se u javnosti predstavlja uspješnom baš zbog njenog višegodišnjeg načelnika Ževrnje.

'Ideja Dugopolja postojala je još u bivšoj državi, a realizirala se zbog preprodaje djedovine, umjesto da je zemljište davano u koncesiju. Trenutno ide naprijed zbog komunalnog doprinosa koji se uplaćuje, ali kada stane, ostat će infrastruktura koju će biti jako teško održavati. Brojka zaposlenih nije ni blizu onoj s početka priče koja se i danas spominje, a najveći problem je struktura zone: više od 50 posto je neiskorišteno, oko 42 posto odnosi se na skladišta, trgovine i servise stranih tvrtki. Samo osam posto zone u Dugopolju odnosi se na proizvodnju, a sve ostalo služi kao poticanje uvoza', tvrdi Jajac.

'Sudbina Dugopolja je jednaka sudbini Hrvatske jer je ondje na vlasti isti tim kao i u državi, a jedino što znaju jest pogodovati stranim trgovačkim lobijima. Ovu zonu mogu spasiti samo proizvodne djelatnosti, a njih nema ni u tragovima', dodaje Grubišićev zamjenik.

Nakon demontiranja mita o Ževrnji kao uspješnom načelniku, Jajac je predstavio dio gospodarskog programa Saveza za građansku i etičku Hrvatsku i tako odgovorio na HDZ-ove tvrdnje da on ni ne postoji: obećao je poticanje obiteljskog poduzetništva beskamatnim kreditima, malom i srednjem poduzetništvu značajno bi subvencionirao kamate na kredite, a posebno zanimljiva je ideja konačnog osnivanja Dalmatinske komunalne banke.

'Bankarski lobiji tome se protive, iako su upravo takve banke temelj razvoja u cijeloj Europi. Građani bi bili vlasnici 51 posto dionica i kapital bi bio usmjeren domaćim poduzetnicima', kazao je Jajac.

Bivši plivač Duje Draganja pozvao je građane da prepoznaju demagogiju i bacanje prašine u oči: žalosno je, kaže, da u 21. stoljeću dio građana Županije - posebno oko Omiša i Imotskog - i dalje živi bez pitke vode, a krivce za to vidi u ljudima za koje se glasuje. Dakle u HDZ-ovcima.

Grubišić je potvrdio da u drugom krugu izbora za gradonačelnika Splita neće podržati ni Ivu Baldasara ni Vjekoslava Ivaniševića. 'Ostavljamo slobodu građanima - zreli su da izaberu pravu opciju. Nakon izbora možemo surađivati na svim programima koji se zalažu za opće dobro, ali nema političkih koalicija i odbili smo ponude u kojima nas se pitalo za cijenu ulaska u koaliciju. Nećemo se svrstavati ni lijevo ni desno', najavljuje Grubišić.

Plan za Dugopolje pogledajte OVDJE!