KOSOR O IZBORNOM INŽENJERINGU

'HDZ gubi izbore i nikakve korekcije neće im pomoći'

Bionic
Reading

'Žao mi je što to nije napravljeno prije 11. ožujka, kada je istekao ustavni rok, no bilo kakvo prekrajanje ili korekcije izbornih jedinica neće pomoći vladajućoj koaliciji na idućim izborima, u svakom slučaju će ih izgubiti', kazao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor tijekom posjeta 14. proljetnom sajmu u Gudovcu pokraj Bjelovara

Kosor je najavio da će osobno nositi listu u drugoj izbornoj jedinici u kojoj je HSLS u posljednjih 20 godina uvijek imao zastupnika s područja Bjelovara te da je uvjeren da će tako biti i ovoga puta. Komentirajući kašnjenje u odnosu na ustavni rok, Kosor je kazao da ga to ni najmanje ne čudi.

'Ova vladajuća koalicija zadnjih godina kasni u svemu, od provedbe društvenih reformi do provedbe vlastitog programa gospodarskog oporavka, i to je za njih normalno', zaključio je Kosor.

Friščić uvjeren u uspjeh na izborima

'Da bi predstojeći izbori mogli biti korektni i u skladu sa zakonom, potrebno je stvoriti uvjete u kojima se broj birača po izbornim jedinicama neće razlikovati u tolikoj mjeri kao dosad i o tome ćemo razgovarati tijekom ovog tjedna' – kazao je Josip Friščić, šef HSS-a, vjernog partnera vladajućeg HDZ-a.

Friščić je podsjetio da je HSS još prije godinu dana pripremio poseban zakon u kojem su zagovarali formiranje pet regija u Hrvatskoj.

Komentirajući trenutni rejting stranke ,koja prema nekim anketama ne stoji baš najbolje, Friščić je kazao da time nisu zabrinuti, te da se uopće ne kolebaju oko očekivanog izbornog rezultata.

'Mi smo si zadali cilj da nas do izbora bude 60.000 tisuća članova i na dobrom smo putu jer smo već prešli 52.000' – kazao je dodajući da su jedina prava anketa zapravo sami izbori. Ankete govore svoje, a birači će reći svoje – zaključio je Friščić.

Potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš izjavio je danas u Karlovcu - komentirajući HDZ-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama za parlamentarne izbore - da HDZ-ov 'plan prekrajanja izbornih jedinica ne bi trebao za posljedicu imati više od dva tri mandata razlike u odnosu na sadašnji ustroj izbornih jedinica', ali da i taj broj mandata može biti važan za budućnost Hrvatske.

Vladajući se ne drže ustavnog roka niti imaju političke pristojnosti

Predsjedništvo HDZ-a jučer se usuglasilo o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, po kojem odstupanja u broju birača u svakoj izbornoj jedinici, koja po zakonu ne smiju biti veća od pet posto, iznose 2,78 posto. O tom se prijedlogu HDZ idući tjedan treba usuglasiti s koalicijskim partnerima.

Osvrćući se na taj Prijedlog zakona o izbornim jedinicama, potpredsjednik HNS-a Radoš je uoči skupštine karlovačkog HNS-a novinarima izjavio da je to i po Ustavu i po političkoj pristojnosti trebalo obaviti najmanje godinu dana prije održavanja izbora.

Iako treba postići da broj birača ni u jednoj izbornoj jedinici više ne bi, u odnosu na druge, po broju odstupao više od pet posto, ispod je razine jedne uređene države da se to radi u zadnji čas te da još uvijek imamo više birača nego stanovnika, ustvrdio je Radoš.

Po njegovu mišljenju, utjecaj na budući sastav Hrvatskog sabora zbog izmjena izbornih jedinica ne bi trebao biti velik, ali - kako je kazao - mogao bi u nekoj novoj izbornoj jedinici donijeti nekome dva ili tri mandata u Saboru, što može biti važno, a što je inženjering kakav ne bi trebalo raditi u izbornoj godini.

'U Hrvatskoj imamo pozicioniranje stranaka po političkom spektru, od socijaldemokratske ljevice do desnice, ali ponekad je još biračima teško razlikovati taj spektar', rekao je Radoš dodajući da će 'biti važan svaki mandat da se ne bi morali raditi kompromisi u provedbi jasne reformske politike'.