MARIĆ NAJAVIO

HDZ će podržati Vladin prijedlog za švicarce jer tvrdi da je izvorno njihov

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 25.08.2015 17:57
  • Objavljeno 25.08.2015 u 16:42
Goran Marić

Goran Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Iako smatraju da se donosi samo zbog izbora, HDZ će podržati Vladin plan za rješavanje problema dužnika u švicarskim francima, no tvrde da su predložena rješenja izvorno HDZ-ova

'S obzirom na to da je najavljeni prijedlog izvorno HDZ-ov i da predstavlja satisfakciju dužnicima, naravno da ćemo ga podržati. Međutim, inzistirat ćemo na cjelovitom rješenju, a ono podrazumijeva obeštećenje i onih dužnika kojima je prekinut ugovorni odnos. Istodobno tražimo da se riješi problematika jednostrano povećanih kamatnih stopa', rekao je Hini HDZ-ov saborski zastupnik Goran Marić.

Naglasio je da se ne može govoriti o kvalitetnim rješenjima ako iza njih slijedi velik broj sudskih tužbi, što je najavila udruga Franak.

'No, podržat ćemo svakako promptnu konverziju svakog pojedičanog kredita po tečaju koji je vrijedio na dan kad je kredit pušten u optjecaj', kaže Marić koji podržava i prijedlog da se na kredite u 'švicarcima' primijeni kamatna stopa koja je cijelo vrijeme vrijedila za euro, a da se za preplaćeni iznos umanji glavnica kredita.

Protivi se, međutim, ideji da se troškovi konverzije bankama priznaju kao porezna olakšica.

'Nedopustivo je u takav odnos miješati porezne obveznike i teret prebacivati na njih, jer se u ovom slučaju nikako ne može govoriti o gubitku, nego tek o umanjenoj dobiti banaka. Gubici banaka nisu nastali na stambenim kreditima, nego na kreditima velikih kompanija koji nikada nisu naplaćeni', smatra Marić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!