središnja bosna

HDZ BiH osudio šovinističke poruke Hrvatima u Bugojnu

02.04.2021 u 13:34

Bionic
Reading

HDZ Bosne i Hercegovine osudio je u petak incident u kojemu je u Bugojnu u središnjoj Bosni jedan bošnjački vijećnik poručio Hrvatima da idu u Hrvatsku ili da pričaju bosanskim jezikom

Samostalni vijećnik Semedin Omerinović poručio je, na sjednici Općinskoga vijeća Bugojna, predsjedatelju Miroslavu Zeliću iz HDZ-a BiH da "ode u Hrvatsku".

"Bosanski pričaj. Nisam protiv Hrvata. Idi u Hrvatsku, tamo pričaj hrvatski“, rekao je Omerinović. Istup ovoga neovisnog vijećnika navodno su pljeskom pozdravili i vijećnici iz reda SDP-a BiH.

"Napadima u kojima su Hrvati pozvani da napuste svoju domovinu u kojoj stoljećima grade obitelji i cjelokupno društvo poslana je negativna poruka kojom se narušava suživot u Središnjoj Bosni i BiH", navodi se u priopćenju HDZ-a BiH. Dodaje se kako je hrvatskom narodu i njihovu jeziku kroz Ustav Bosne i Hercegovine zajamčen jednakopravni položaj u BiH.

Član Predsjedništva HDZ-a BiH Mario Mikulić ocijenio je kako je posebno bolno što se takve poruke upućuju Hrvatima svega nekoliko dana nakon ukopa tijela pronađenih Hrvata Bugojna koje je za vrijeme Domovinskog rata ubila i njihova tijela skrila bošnjačka Armija BiH. Poručivši da poruke netrpeljivosti trajno narušavaju složene odnose u Bugojnu, on je pozvao na smirivanje napetosti.