UNATOČ OČITOME

HDZ BiH neće stvarati hrvatski entitet

23.03.2011 u 14:20

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina tone sve dublje u novu ustavno-političku krizu vlasti. I dok koalicija predvođena SDP-om BiH polako preuzima funkcije u izvršnoj vlasti Federacije BiH, s druge strane HDZ BiH i HDZ 1990. osporavaju njihovu legalnost pred Ustavnim sudom i poručuju da će njihova borba ostati unutar ustavnih i zakonskih mogućnosti te zemlje

OHR: Problem trebaju riješiti domaći akteri

Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) očekuje da se poštuju Ustav i zakon u nastaloj političkoj krizi u BiH. 'Veleposlanici Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira apelirali su na sve strane da djeluju odgovorno i u skladu s Ustavom i Daytonskim sporazumom te su pozvali sve političke stranke da posvete pažnju hitnim praktičnim izazovima s kojima se suočavaju ljudi u BiH', kaže Ljiljana Radetić, glasnogovornica OHR-a. Svako pitanje ispravnosti Doma naroda Federacije BiH ili usvajanje određenih akata pitanja su koja trebaju razmotriti domaći akteri, poručuju iz OHR-a.

I ne samo to - dva HDZ-a planiraju u županijama i općinama u kojima su na vlasti voditi svoju politiku, neovisnu o Sarajevu, a najavljeno je osnivanje međužupanijskih vijeća na područjima gdje su Hrvati većina, kao i sazivanje Hrvatskog narodnog sabora. Sve miriše na novi pokušaj formiranja trećeg entiteta koji je neslavno propao prvi put.

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota
kaže da on ne bi povlačio paralele s pokušajem formiranja hrvatske samouprave otprije 10 godina, a takve kvalifikacije je nazvao 'pokušajem političkog spina' njihovih političkih protivnika. 'HDZ će svoju borbu protiv nelegalnog formiranja vlasti u Federaciji BiH voditi samo unutar zakonski i ustavno raspoloživih mogućnosti. Sada čekamo odluku Ustavnog suda Federacije BiH', rekao je Relota, dodavši da bi neki jedva dočekali neki njihov ishitreni potez. Nije želio prejudicirati poteze u slučaju da Ustavni sud Federacije BiH odbije njihove primjedbe i hoće li u tom slučaju priznati vlast predvođenu SDP-om BiH. 'Idemo korak po korak', rekao je Relota. 

Sazivanjem Hrvatskog narodnog sabora želi se na jednom mjestu okupiti sve legitimno izabrane hrvatske zastupnike na svim razinama vlasti i iz svih hrvatskih stranaka, objašnjava Relota, pa i iz HSP-a BiH, koji je koalirao sa SDP-om BiH, da bi se ukazalo na aktualnu poziciju hrvatskog naroda.

Dva HDZ-a su se odlučila na taj potez nakon što koalicija SDP BiH, SDA, HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak hercegovačkih tajkuna, obitelji Lijanović, nije prihvatila njihove zahtjeve za sudjelovanjem u vlasti koji su podrazumijevali sva ministarstva koja po zakonu pripadaju pripadnicima hrvatskog naroda. Nakon što su isključeni iz nove vlasti, predsjednik HDZ-a BiH je optužio šefa SDP-a BiH da je praktički izvršio državni udar u entitetu.

U hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova
kažu da o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini nemaju ništa više dodati ili oduzeti od onoga što su u zajedničkom priopćenju u nedjelju rekli premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović, nakon sastanka sa šefovima dvaju HDZ-a Draganom Čovićem i Božom Ljubićem, kada su izrazili zabrinutost situacijom u Bosni i Hercegovini, poglavito zbog širenja na regiju.

Što se tiče izjava u pojedinim bosanskohercegovačkim medijima da Hrvatska podupire aktivnosti dvaju HDZ-a za stvaranje međužupanijskih vijeća na područjima gdje su Hrvati većina, iz MVPEI-ja poručuju da se Hrvatska ne da više uvući u te igre jer nedvosmisleno podupire samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. Kažu i da je sastanak ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića s veleposlanicima u Zagrebu doprinos traženju rješenja koja su u duhu Daytonskog sporazuma.