TKO JE OVDJE LUD?

HDZ bi ukinuo ZAMP, a konkurencija ga drčno brani

13.10.2015 u 15:24

Bionic
Reading

Oleg Butković, HDZ-ov gradonačelnik iz Novog Vinodolskog najavio je da će HDZ kad dođe na vlast ukinuti 'Josipovićev ZAMP'. Njegova najava izazvala je buru u glazbenim krugovima koji drže da se time ne priznaje intelektualni rad i vlasništvo, negira autorstvo i pravne stečevine Europske unije. ZAMP brani čak i Josip Valentić iz Centra poslovne glazbe, ali ističe da je - preskup

'Ovdje većina ljudi živi od turizma, smanjit ćemo parafiskalne namete, ukinut ćemo i onaj čuveni ZAMP koji je Josipović izmislio. Neće to više opterećivati naše ljude', izjavio je proteklog vikenda na HDZ-ovu skupu u Rijeci Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog.

Njegova izjava izazvala je podsmijeh u glazbenim krugovima pa čak i među pjevačima i grupama koji su pristali nastupati na skupovima najveće oporbene stranke.

'He, he', bila je prva reakcija Dražena Žerića Žere, frontmena Crvene jabuke, benda koji će nastupati za HDZ-ovoj kampanji, kada smo ga nazvali da prokomentira izrečeno u Rijeci.

'Pa nije Josipović izmislio ZAMP. Uopće je bespredmetno osvrtati se na izjave koje nemaju utemeljenje ni u čemu. Ukidanje ZAMP-a značilo bi negiranje autorstva', smatra Žerić.

Josip Valentić
iz Centra poslovne glazbe, svojevrsnog HDS ZAMP-ova konkurenta, također podsjeća političare da se autorska prava se moraju poštivati.

'Butkovića bi pozvao da napiše pjesmu pa bi onda volio vidjeti kako bi se prema tome odnosio', kazao je Valentić i dodao da ukidanje nikad nije rješenje i pozvao poduzetnike da koriste njihove usluge jer je, kako je rekao, glazba kod njih jeftinija 50 posto.

Tomo in der Mühlen, glazbenik, producent i vlasnik međunarodne tvrtke za autorska prava IDM Music smatra da HDZ takvim stavom 'ne priznaje intelektualno vlasništvo i rad'.

'Riječ je o nečemu što je europska pravna stečevina, pa onda iz svega proizlazi da HDZ ne priznaje EU. Zanimljivo je da svaki put pred izbore HDZ spominje takve stvari, istovremeno su im usta puna biznisa, a ne shvaćaju da je intelektualni biznis danas među vodećima u svijetu. Kakva se poruka na taj način šalje tvrtkama koje se poziva da dođu u Hrvatsku? Apsurdno je i licemjerno s jedne strane pozivati pjevače da nastupaju na njihovim skupovima, a s druge strane ukinuli bi im mogućnost prihoda. Nažalost, to je način na koji politika funkcionira u Hrvatskoj i zato je stanje takvo kakvo je', kazao je za tportal In der Mühlen

Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, o stavu HDZ-a oglasio se na stranicama HJDS-a. Napominje da je rad HDS ZAMP-a reguliran Zakonom o autorskom i srodnim pravima, drugim zakonima te, u konačnici, Ustavom RH koji jamči slobodu privatnog vlasništva i poduzetništva i da HDS ima više od 8.200 članova.

'Glazba spada u kategoriju intelektualnog vlasništva, a HDS ZAMP kao opunomoćenik skladatelja ostvaruje njihova prava. Zadatak je službe ZAMP-a taj da skrbi o njima kao malim i srednjim poduzetnicima i u njihovo ime na tržištu vrednuje njihov proizvod – glazbu', smatra Marčec i dodaje da se nada se da će sve političke stranke u sljedećim predizbornim tjednima dati do znanja kulturnom i kreativnom sektoru da vode računa i o toj važnoj industrijskoj grani.

'Kreativci, kulturni poduzetnici vrijednost su i snaga koja pomaže razvoju uspješnije Hrvatske, a to je u interesu svih koji se natječu za povjerenje glasača', zaključuje Marčec.

Kako je Butković zamislio ukinuti ZAMP i ima li kakvu drugu viziju, pokušali smo doznati i od njega, ali na telefonske pozive nije odgovarao.