SABOR O POVJERENSTVU ZA INU

'HDZ bi izglasao i da sunce ne izlazi u 8 ujutro'

25.11.2010 u 17:02

Bionic
Reading

Više od mjesec dana otkada je saborsko Povjerenstvo za Inu završilo s radom njegovi zaključci došli su na raspravu i u samu sabornicu. Prepucavanja koja su se između vladajućih i oporbe vodila na sjednicama Povjerenstva prebacila su se i u veliku saborsku dvoranu

'Iz ove rasprave je vidljivo je da će istina biti ona koju HDZ želi da se u Saboru izglasa većinom ruku, bez obzira što je realno i što je na Povjerenstvu utvrđeno. Da smo na Povjerenstvu utvrdili da u osam sati ujutro ne izlazi sunce, HDZ bi i to izglasao', poručio je na početku svoje rasprave SDP-ov Gordan Maras.

Ako se njega pita, izmjene dioničarskog ugovora Vlade i MOL-a, ali i izdvajanje plinskog biznisa bile su štetne za Hrvatsku.

'Nije se štitio interes Hrvatske jer smo dobili to da će plinski biznis puno koštati, a osim toga dozvolili smo da MOL s dva posto više upravlja kompanijom', kazao je Maras poručivši kako je očito da je HDZ usmjeravao privatizaciju Ine.

Poručio je Maras da je iz dokumenata vidljivo da zbog izmjena dioničarskog ugovora MOL, vez ikakvog utjecaja Vlade, može svake godine prodati deset posto kompanije i u deset godina svesti Inu na minimum ili dovesti do toga da ona prestane postojati.

Za HDZ-ovu Anu Lovrin Povjerenstvo je dobilo odgovore na pitanja koja je postavilo, a sve je to proizašlo iz dokumenata i iskaza svjedoka. Međutim, za vladajuće je druga faza privatizacije Ine posljedica ugovora iz 2003. godine kada je MOL-u prodan paket 25 posto plus jedna dionica.

'2003. je bilo pogodovanja MOL-u.Ta prva privatizacija Ine nije provedena transparentno i bila je štetna za Hrvatsku. Sva kasnija postupanja bila su ograničena potpisivanjem prvog ugovora koji je bio štetan', smatra Lovrin