PRERASPODJELE U PRORAČUNU

HDZ amandmanom traži 330 milijuna kuna za Pelješki most

28.11.2012 u 14:07

Bionic
Reading

Do popodnevnih sati većina će oporbenih klubova zastupnika poslati svoje amandmane na prijedlog proračuna za 2013. službeno vladajuće stranke, a SDP i HNS amandmana neće imati te će sve riješiti 'razgovorom'

'Sveli smo amandmane na minimalan broj za koji smatramo da je realno prihvatljiv i da se može ostvariti u proračunu. Idemo s devet amandmana za svih pet slavonskobaranjskih županija ukupne vrijednosti 1,46 milijardi kuna', najavio je podnošenje amandmana u ime Kluba HDSSB-a Dinko Burić.

HDSSB-ovi amandmani odnose se na izravna plaćanja u poljoprivredi, 600 milijuna kuna, i nastavak izgradnje koridora VC od Osijeka do Belog Manastira te od Belog Manastira do granice s Mađarskom u vrijednosti od 500 milijuna kuna.

'Svakako očekujemo da vladajući prihvate amandmane, iako su iskustva neugodna, ali mi nećemo odustati od opravdanih razloga za razvoj Slavonije i Baranje, a poznato je da su u najnezavidnijem položaju od svih regija u Hrvatskoj', kazao je Burić

Čak pet amandmana podnijet će HDZ-ov Branko Bačić, pojasnivši da su 'amandmani koji realiziraju nacionalne projekte predloženi u ime Kluba, a lokalni projekti u ime zastupnika'.

'Svi ti amandmani odnose se, u pravilu, na investicije koje imaju svu potrebnu dokumentaciju, a s druge strane, na tragu su onoga što su premijer Milanović i ministar financija Slavko Linić rekli u Saboru, a to je da je jedini način na koji se u idućoj godini može potaknuti razvoj - investicije. Ukoliko se prihvate moji i stranački amandmani, teški oko 520 milijuna kuna, držim da ćemo zaista pokrenuti građevinski sektor, a onda i sve ostale prateće djelatnosti', kazao je Bačić

Od 520 milijuna kuna teških amandmana najveći dio odlazi na amandman kojim se u proračunu preraspodjeljuje 330 milijuna kuna za Pelješki most.

Ostalih 190 milijuna kuna trebalo bi se, prema Bačićevoj ideji, među ostalim utrošiti na projekt subvencioniranja i državnih jamstava za stambene kredite.

'To je projekt koji je polučio izniman uspjeh i ne znam zašto, osim zbog taštine sadašnjih ministara, taj projekt nije realiziran kad smo u samo nekoliko mjeseci prodali 2.500 stanova. Ako se to usporedi s POS-om, koji je osmislio bivši prvi potpredsjednik Vlade, u kojemu je prodano 5.000 stanova u 12 godina... toliko o tom odnosu. Na toj sam poziciji predvidio 120 milijuna kuna, tako da se mladim obiteljima omogući da kupe stanove po dosad najpovoljnijim kamatama', pojasnio je Bačić.

Preraspodjelu novca predvidio je i da bi se izgradio županijski regionalni centar u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, da bi se povećala sredstva za Državnu agenciju za obalni linijski pomorski promet, za završetak regionalnog vodovoda Neretva-Pelješac-Korčula-Mljet te izgradnju putničkog terminala u Veloj Luci.

Od oporbenih stranaka amandmane ipak neće podnositi Hrvatski laburisti. 'To je naprosto neisplativo, nepotrebno. Vladajući uvijek odbijaju sve amandmane na proračun i ne želimo im priuštiti zadovoljstvo da 180 puta ponove - ne prihvaćamo', kazao je Dragutin Lesar

Amandmane neće podnositi ni SDP i HNS, iako HNS-ov Srđan Gjurković priznaje da ima stvari koje se mogu izmijeniti u proračunu.

'Razgovori su, s obzirom na mogućnost dodavanja amandmana i dogovora, po tom pitanju još u tijeku. To su vrlo mali, neću reći iznosi, ali određene obaveze prema lokalnim i područnim samoupravama', rekao je Gjurković