MILOŠEVIĆ KANDIDAT

HDZ 23. siječnja odlučuje o datumu izbora

11.01.2012 u 15:21

Bionic
Reading

Za 23. siječnja najavljena je sjednica vrha HDZ-a na kojoj će biti određeni datumi unutarstranačkih izbora - od najnižih organizacijskih struktura, pa sve do vrha stranke. U središnjicu stranke, a prije sjednice Predsjedništva HDZ-a, stiglo je i pismo Domagoja Ivana Miloševića koji je također najavio kandidaturu za novog predsjednika

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor najavila je kako će, samo dan nakon održavanja referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, biti održana zajednička sjednica stranačkog predsjedništva i Nacionalnog vijeća na kojem će se donijeti sve nužne i potrebne odluke za raspisivanje unutarstranačkih izbora.

‘Tada ćemo donijeti odluke u kojim terminima će se održati izbori za temeljne, općinske, gradske i županijske ogranke te donijeti odluku o održavanju Izbornog sabora HDZ-a’, potvrdila je Kosor.

Istaknula je kako će se osobno zauzeti da se unutarstranački izbori na svim razinama provedu u demokratskom ozračju te pozdravila kandidature za određene dužnosti u vrhu stranke koje, kako je rekla, dolaze ‘iz dana u dan’.

‘To je jako dobro i to će dodatno ojačati demokratske procese u stranci koji će se provesti u ozračju uzajamnog poštovanja i uvažavanja kako bi HDZ dodatno ojačao za sve izazove koji su pred nama - za lokalne izbore, izbore za Europski parlament te na kraju i za parlamentarne izbore’, rekla je Kosor.

Jedna od kandidatura, o kojoj su Jadranka Kosor i svi članovi Predsjedništva HDZ-a jutros obaviješteni pismima pristiglim na Trg žrtava fašizma, jest i ona Domagoja Miloševića. ‘U pismu nas upoznaje sa činjenicom da će se kandidirati za predsjednika HDZ-a uz još nekoliko detalja koje ne bih iznosila jer je pismo poslano na ime i prezime’, potvrdila je Kosor te za detalje pisma uputila na samog Miloševića.

'Komadinin zakon' na ocjeni ustavnosti

Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je na ocjenu ustavnosti poslati izmjene tzv. Komadininog zakona, odnosno zakona kojim se izravno biraju općinski načelnici, gradonačelnici i župani, upozoravajući kako je nova vladajuća većina tim zakonskim izmjenama prekršila Ustav.
Najavili su i kako će do referenduma o pristupanju EU, koji će se održati 22. siječnja, održati niz tribina po hrvatskim gradovima na kojima će građane upoznati s prednostima članstva u Uniji. U tom će smislu 15. siječnja biti održan okrugli stol posvećen 20. godišnjici međunarodnog priznanja Hrvatske, ali i skorom euro-referendumu.

Napomenula je i kako je njegovu, ali i kandidature koje su dosad najavljene, zapravo očekivala, no rekla je i kako se u skoro tri sata sjednice vrha stranke o tome nije govorilo. Podsjetila je kako se svaka od kandidatura službeno potvrđuje na samoj izbornoj konvenciji prikupljanjem dovoljnog broja potpisa

Kosor je, na kraju, pozvala i sve one, kako je rekla, ‘od temeljnog ogranka do vrha stranke koji imaju ambicije, želje, volje i koji misle da je došlo njihovo vrijeme te imaju potencijala, snage i znanja, da to i iskažu svojom kandidaturom’.

‘Vjerujem da će to dodatno osnažiti HDZ kako bismo i nakon unutarstranačkih izbora bili percipirani kao snažna stranka te da će nam se rejting u javnosti pojačati nakon izbornog sabora’, zaključila je Kosor.

Trosatnu sjednicu stranačkog predsjedništva prvi je napustio Ivan Jarnjak, prošavši bez komentara pored novinara, a potom je to učinio i jedan od kandidata, Darko Milinović, rekavši kratko kako su mu kolege čestitali na kandidaturi. Rječiti nisu bili ni Andrija Hebrang, Ivan Šuker te Božidar Kalmeta ni Vladimir Šeks, koji je posljednji izišao iz zgrade.