DIJAGNOZA VOJNOG ORDINARIJATA

Haški suci pod utjecajem zla ubijene savjesti

20.04.2011 u 18:42

Bionic
Reading

Prvostupanjska haaška presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču otkriva nam strahovit utjecaj zla i na pojedince i na ustanove, pa i na one koje bi po svojoj naravi trebale biti doista pravične, a učinak tog utjecaja jest ubijena savjest sudaca i otupljen osjećaj njihove pravne odgovornosti, navodi se u današnjem priopćenju hrvatskoga Vojnog ordinarijata

U ordinarijatu ističu, da čuđenje bude još veće, presudili su suci jednoga 'međunarodnog suda', što bi trebalo govoriti o njegovu visokom stupnju objektivnosti.

'Ipak se pokazalo da su to 'suci' bez pravnog osjećaja za opstojnost i pravo međunarodno priznate, a istovremeno agresijom okupirane države. Takva država ima pravnu obvezu štititi svoje stanovnike i osloboditi okupirana područja', stoji u priopćenju ordinarijata.

Dodaje se da sud, koji akciju oslobađanja okupiranih područja dotične države, bez izričitih djela smišljena progona, pravno svrstava u 'udruženi zločinački pothvat' i na tome donosi presudu hrvatskim generalima, jasno govori da je riječ o politički smišljenoj tvorevini bez objektivne pravne podloge i svrhe.

'Za nas vjernike haaška presuda je iznad svega težak sudački grijeh počinjen protiv Boga, protiv naroda i protiv ljudi-branitelja okupirane države. Grijeh je protiv Boga jer je duboko povrijeđena pravednost kao okosnica pravde; grijeh je protiv naroda jer presuda ozakonjuje nasilnu okupaciju zemlje i time niječe pravo naroda na slobodu u svojoj zemlji; grijeh je protiv osuđenih ljudi-branitelja jer su osuđeni zato što su oslobađali svoju međunarodno priznatu državu', tvrdi vojni ordinarijat.

'Korijen grijeha te presude nalazi se u teškoj zloporabi suda koji svoj ugled i svoje međunarodno značenje svodi na političku, a ne na pravnu razinu', ističu u ordinarijatu.

Time je, kaže se u priopćenju, 'Sudsko vijeće uvažilo snagu nepravde i prepustilo se besramnom ignoriranju i odbacivanju pravde. Sama činjenica jednostranog iznošenja argumenata tužiteljstva sa strane sudskog vijeća, a da se posve prešute argumenti obrane generala, odaje zlonamjernu političku nit vodilju u konstrukciji presude: jednostranim nabrajanjem zlodjela i njihovim dovođenjem u izravnu vezu s okrivljenicima (a da se pritom ne izgovori ni riječ o protuargumentima obrane) nastoji se impresionirati javnost i u njoj izazvati benevolentan odnos prema toj presudi'.

Drugi korijen, ističu, koji rađa sumnju u pravnu objektivnost suda jest isforsirano dovođenje nabrojenih zlodjela u izravnu vezu s izvršnom odgovornošću osuđenih generala kroz njihovu tzv. zapovjednu odgovornost, a da za to ne postoje pravno valjani dokazi.

'Poznavatelji prava kazat će koliko je taj odnos doista pravno održiv, ali s moralno-etičkog stajališta navedena zlodjela nemaju nikakvu izravnu vezu s osuđenim generalima', stoji u priopćenju.

Dodaje se da 'neetičnost, poticaj ili nalog na zlodjela ne postoji u njihovim zapovijedima, generali nisu podređenima prešućivali pravila ratnog kodeksa, nabrojena zlodjela nisu neposredni voljni čin osuđenih generala, niti su ih generali osobno izvršili'.

'Ničim ne želimo dovesti u sumnju jasan stav Crkve: svaki zločin je zločin i kao takva treba ga osuditi. Možda i predmetna presuda nije daleko od toga. Prepustimo to pravnoj analizi struke', poručuju iz ordinarijata te kažu kako očekuju da se 'Srpska pravoslavna crkva, s kojom dijelimo isti kršćanski svjetonazor, kao moralna vertikala srpskog pravoslavnog življa, očituje o toj presudi'.

'Ona bi zbog ljubavi prema pravednosti, a na temelju činjenica i dokumenata, mogla dati svjedočanstvo da odlazak srpskog življa nije plod 'udruženog zločinačkog pothvata' i progona, nego organiziranog pothvata pobunjenih vođa srpskog življa u predmetnom području', stoji u priopćenju.

Sada se država Hrvatska, napominju, 'treba svestrano založiti da suci tog i svakoga drugog 'međunarodnog suda' budu suci ljubitelji i poštovatelji pravde i na njoj utemeljena prava'.

'Na vjerničkoj razini valja nam shvatiti i vjerovati da nijedan križ primljen u duhu Isusa Krista nije prazan smisla slobode i spasenjske snage koja mijenja čovjeka i narod. Ovo nas sve ohrabruje jer će to isto i ovaj križ učiniti, a već i čini ako je vjerovati miru i porukama naših osuđenih generala', stoji u priopćenju Vojnog ordinarijata.