OGORČENJE PRESUDOM U BIH

'Haški poklon Karadžiću za Vidovdan'

29.06.2012 u 20:51

Bionic
Reading

Odluka raspravnog vijeća Haaškog suda da bivšeg vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića oslobodi optužbi za genocid na prostoru sedam općina u Bosni i Hercegovini i u petak je nastavila izazivati reagiranja u toj zemlji, a predstavnici različitih udruga koje okupljaju bošnjačke stradalnike ističu ogorčenost tom činjenicom

'Dnevni avaz' izvješćujući o odluci Haaškog suda ironično konstatira kako je to 'vidovdanski poklon iz Den Haaga zločincu Karadžiću'.

List problematizira činjenicu da je točku optužbe za genocid u postupku protiv Karadžića dokazivao isti onaj tužitelj koji u tome nije uspio tijekom suđenja ratnom predsjedniku parlamenta bosanskih Srba Momčilu Krajišniku

Predstavnici udruga koje okupljaju preživjele Bošnjake iz općina za koje je ICTY ocijenio da u njima nije bilo genocida ocijenili su kako je ovo nedopustiva i politički motivirana odluka.

Predsjednik udruženja obitelji nestalih građana Zvornika Ahmet Grahić izjavio je kako ovakvim odlukama ICTY ne može pridonijeti zadovoljenju pravde.


'Tvrdimo da je ovakav razvoj situacije nastojanje da se za odgovornost za masovne zločine koji se nisu mogli sakriti sudi običnim ubojicama i nižim zapovjednicima', izjavio je Grahić.

Podsjeća pri tom kako je i predsjedatelj sudskog vijeća O-Gon Kwon bio jedini koji je o Slobodanu Miloševiću iznio mišljenje kako nema dovoljno dokaza da se bivšeg jugoslavenskog predsjednika osudi za genocid.

Predsjednik udruge logoraša Bratunca Sakib Ahmetović kazao je kako je za odluku sudskog vijeća koje sudi Karadžiću 'strašna poruka žrtvama' najodgovornije tužiteljstvo ICTY-a koje nije obavilo svoj posao. 'Ovo je strašna poruka žrtvama', kazao je Ahmetović.